ΔΙΕΘΝΗ

«Φακελώνει» τους χρήστες του Διαδικτύου η κυβέρνηση Ερντογάν

φακελώνει-τους-χρήστες-του-διαδικτ-505570

«Φακέλωμα» όλων των χρηστών του Διαδικτύου με καταγραφή όλων των δικτυακών τόπων που επισκέπτονται, τις λέξεις κλειδιά με τις οποίες κάνουν αναζητήσεις, αλλά και τη δραστηριότητά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβλέπει νέο νομοσχέδιο λογοκρισίας και ελέγχων στο Διαδίκτυο που κατέθεσε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η κυβέρνηση Ερντογάν.

Πέραν της παρακολούθησης των χρηστών, περιορίζεται η πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους προβολής βίντεο, όπως το Youtube, και εμποδίζεται η πρόσβαση με χρήση ορισμένων λέξεων-κλειδί, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη από κοινοβουλευτική πηγή.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να επιτρέψει στην κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες να διατηρεί για έως και δύο χρόνια έναν φάκελο για κάθε χρήστη του Διαδικτύου, στον οποίο θα καταγράφονται οι ιστότοποι που επισκέπτεται, με ποιες λέξεις-κλειδί έχει κάνει αναζητήσεις, αλλά και η δραστηριότητά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, οι πάροχοι του Διαδικτύου θα πρέπει να γίνουν μέλη μιας νέας ένωσης εταιρειών του Διαδικτύου, η οποία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το νομοσχέδιο έχει στόχο «να προστατεύσει την οικογένεια, τα παιδιά και τους νέους από πληροφορίες στο Διαδίκτυο που ενθαρρύνουν την κατανάλωση ναρκωτικών, την αυτοκτονία και τις σεξουαλικές επιθέσεις», αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, η οποία αποκάλυψε την είδηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Χουσεΐν Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ σαν την Κίνα, η οποία είναι γνωστή για την λογοκρισία στο Διαδίκτυο. Δεν συμφωνούμε όλοι ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι νόμοι για τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και την ενημέρωση μέσω του Διαδικτύου; Μπορούν να υπάρξουν κανονισμοί βάσει διεθνών προτύπων οπουδήποτε στον κόσμο».

Σε έκθεση για την Διαφάνεια που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα, η Google κατέταξε την Τουρκία μαζί με την Κίνα στην πρώτη θέση των χωρών που λογοκρίνουν το Διαδίκτυο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου