ΔΙΕΘΝΗ

Διασώθηκε η ευρωομάδα του Φάρατζ

διασώθηκε-η-ευρωομάδα-του-φάρατζ-50385

Χάρη στην προσχώρηση ενός Πολωνού ευρωβουλευτή, η ευρωομάδα του Νάιτζελ Φάρατζ θα συνεχίσει να υπάρχει. Την περασμένη εβδομάδα, το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών στο Κοινοβούλιο της ΕΕ έχασε τη στήριξη μιας Λετονής ευρωβουλευτού, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό διάλυση, καθώς δεν πληρούσε τους αναγκαίους όρους σύστασής του, δηλαδή τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από επτά διαφορετικές χώρες.

Ο Φάρατζ ανακοίνωσε ότι ο Ρόμπερτ Γιάροσλαβ Ιβασκίεβιτς του Κογκρέσου της Νέας Δεξιάς (KNP) εντάχθηκε στην ομάδα. Η προσχώρησή του έγινε γνωστή το απόγευμα της Δευτέρας και θα πρέπει να επικυρωθεί από τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι ευρωσκεπτικιστές επιστρέφουν με πάταγο, στην πραγματικότητα δεν είχαμε φύγει ποτέ» δήλωσε ο ηγέτης του UKIP.

«Ήθελα να βοηθήσω τη μοναδική και ζωτικής σημασίας ευρωσκεπτικιστική πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εντάχθηκα στην EFDD (Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας) για δύο σημαντικές αξίες της: την αντίθεσή της στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και τη στήριξή της στις ελεύθερες αγορές» τόνισε από την πλευρά του ο Ιβασκίεβιτς.

Ο πολωνός ευρωβουλευτής ανήκει στο κόμμα KNP του μοναρχικού, ακραίου φιλελεύθερου Γιάνους Κόρβιν-Μίκε, ο οποίος συνηθίζει να προκαλεί με τις ρατσιστικές, αντισημιτικές δηλώσεις του.

Τον Ιούλιο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν παραλλήλισε τους νέους ανέργους με «νέγρους», ενώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις ευρωεκλογές είχε πει ότι «πιθανότατα ο Φίρερ του Γ’ Ράιχ δεν ήταν ενήμερος για την εξόντωση των Εβραίων».

Η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία αναζητούσε, ανεπιτυχώς, συμμάχους για να συγκροτήσει τη δική της πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρνήθηκε τον Ιούνιο να συνεργαστεί με το KNP. Μάλιστα, είχε εξηγήσει ότι η άρνησή της προήλθε από το γεγονός ότι το δικό της κόμμα «έχει αρχές».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου