ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Καταστράφηκε το σημαντικότερο βουδιστικό κέντρο από πυρκαγιά

κίνα-καταστράφηκε-το-σημαντικότερο-β-503757

Ένα ινστιτούτο το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του θιβετανικού βουδισμού στην Κίνα, το οποίο είχε γίνει στο παρελθόν στόχος κατασταλτικών ενεργειών από τις κινεζικές αρχές, υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας μιας πυρκαγιάς οι αιτίες της οποίας δεν είναι σαφείς, όπως ανέφεραν σήμερα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου.

Το βουδιστικό ινστιτούτο Σερτάρ, ή Λαρούγκ Γκαρ, στην επαρχία Σετσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές από τη φωτιά που ξέσπασε χθες βράδυ, σύμφωνα με την επίσημη ενημερωτική διαδικτυακή πύλη Zhongguo Xinwen Wang.

Οι φλόγες κατέστρεψαν τουλάχιστον 10 κτίρια στο χώρο του ινστιτούτου, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, πρόσθεσε η ίδια πηγή υπογραμμίζοντας ότι πάνω από 450 πυροσβέστες, αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων έχουν κινητοποιηθεί για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα των αρχών για να διακριβωθούν τα αίτια της καταστροφής, ανέφερε ο ίδιος ιστότοπος.

Φωτογραφίες οι οποίες αναρτήθηκαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, την κινεζική εκδοχή του Twitter, απεικονίζουν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να έχει βγει στο δρόμο μέσα στη νύχτα με τα βλέμματα στραμμένα στις γιγαντιαίες φλόγες που καταστρέφουν τα κτίρια του ινστιτούτου. Σε μια από τις εικόνες αυτές απαθανατίζονται μέλη σωστικών συνεργείων να μετακινούν συντρίμμια και να προσφέρουν βοήθεια σε βουδιστές μοναχούς με ξυρισμένα κεφάλια και τα παραδοσιακά κόκκινα ράσα τους.

Το Σερτάρ, γνωστό στους Κινέζους με το όνομα Σεντά, βρίσκεται σε μια περιοχή του Θιβέτ με υψόμετρο μεγαλύτερο από 4.000 χλμ. κι απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πιο κοντινή πόλη.

Το βουδιστικό ινστιτούτο που βρίσκεται εκεί είχε ιδρυθεί το 1980 και μεγεθύνθηκε με ταχείς ρυθμούς έως ότου αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του θιβετανικού βουδισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, με έναν αριθμό βουδιστών μοναχών που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 10.000, καθώς και μοναχές και σπουδαστές οι οποίοι ζουν σε φτωχικά καταλύματα φτιαγμένα από ξύλο.

Το 2001, ένοπλοι αστυνομικοί είχαν επέμβει και είχαν αναγκάσει εκατοντάδες βουδιστές καλόγερους και μοναχές να εγκαταλείψουν το ινστιτούτο αυτό, πριν καταστρέψουν περίπου χίλια από τα οικήματα αυτά. Οι αστυνομικοί είχαν απαιτήσει από τους ιερωμένους να υπογράψουν δηλώσεις αποκήρυξης του Δαλάι Λάμα, του πνευματικού ηγέτη των Θιβετιανών βουδιστών τον οποίο όμως το Πεκίνο κατηγορεί για αποσχιστικές τάσεις, και ο ιδρυτής του κέντρου αυτού, Χενπό Τζιγκμέ Φουντσόκ, είχε φυλακιστεί για ένα χρόνο μετά το επεισόδιο αυτό.

Στις αρχές του 2012 εξάλλου το κέντρο Σερτάρ είχε αναστατωθεί ξανά από ένα κύμα επεισοδίων βίας. Η αστυνομία κατέστειλε, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, μια ειρηνική διαδήλωση Θιβετιανών στην περιοχή οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα επεισόδια αυτά, σύμφωνα με οργανώσεις εξορίστων.

Πάνω από 120 Θιβετιανοί έχουν αυτοπυρποληθεί ή έχουν αποπειραθεί να το πράξουν από το 2009 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα καταστολής της θρησκείας και του πολιτισμού τους στην οποία καταγγέλλουν ότι προβαίνει η κινεζική κυβέρνηση.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου