ΔΙΕΘΝΗ

Σε αποθήκη η γκιλοτίνα που εκτελέστηκαν τα μέλη της αντιναζιστικής οργάνωσης «Λευκό Ρόδο»

σε-αποθήκη-η-γκιλοτίνα-που-εκτελέστηκ-503497

Η γκιλοτίνα που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση τριών Γερμανών αντιναζιστών αντιστασιακών το 1943 εντοπίστηκε σε μια αποθήκη του Εθνικού Μουσείου της Βαυαρίας στο Μόναχο.

Η ανακάλυψη αυτή έφερε σε δίλημμα τις γερμανικές αρχές για το αν θα πρέπει να εκθέσουν το μακάβριο εύρημα στο κοινό. Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους σε μια παλαιότερη έκθεση είχε παρουσιαστεί η γκιλοτίνα, όχι όμως στο σωστό ιστορικό πλαίσιο: τότε χρησιμοποιήθηκε για να κόβει κεφάλια από κούκλες, καθώς δεν είχε γίνει αντιληπτό από κανέναν ότι ήταν το όργανο με το οποίο εκτελέστηκαν τα μέλη του Λευκού Ρόδου, μιας οργάνωσης φοιτητών που μοίραζαν αντιναζιστικά φυλλάδια στο πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Η γκιλοτίνα αυτή χρησιμοποιήθηκε στην εκτέλεση της Σόφι Σολ, του αδελφού της Χανς και του Κρίστοφ Προμπστ στις 22 Φεβρουαρίου 1943 στη φυλακή Στάντελχαϊμ του Μονάχου. Τη χρονιά εκείνη οι Ναζί εκτέλεσαν συνολικά επτά μέλη του Λευκού Ρόδου.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Βαυαρίας Λούντβιχ Σπένλε είπε ότι θα συζητήσει με τους ειδικούς το πώς θα μπορούσε να εκτεθεί η γκιλοτίνα. «Δεν είναι ένα αντικείμενο που μπορεί κανείς να παρουσιάσει χωρίς τον ανάλογο σεβασμό», σημείωσε.

Το Λευκό Ρόδο είναι μια οργάνωση ιδιαίτερου κύρους, που τιμάται ιδιαίτερα στη Γερμανία. Η μοναδική άλλη σοβαρή αντιστασιακή οργάνωση, των αξιωματικών που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Χίτλερ, πνίγηκε επίσης στο αίμα.

AMΠE

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου