ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λόρδος Βόλντεμορτ πρωταγωνιστής στη διπλωματική κρίση Κίνας – Ιαπωνίας

ο-λόρδος-βόλντεμορτ-πρωταγωνιστής-στ-503478

Και το… Λόρδο Βόλντεμορτ -τον κακό του Χάρι Πότερ- ενέπλεξαν Κίνα και Ιαπωνία στη διπλωματική διαμάχη που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού σε αμφιλεγόμενο μνημείο πολέμου.

Η επίσκεψη του Σίνζο Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι, σύμβολο του μιλιταριστικού παρελθόντος της Ιαπωνίας, πυροδότησε την οργή του Πεκίνου και της Σεούλ.

Μιλώντας πριν από μερικές ημέρες στη βρετανική Daily Telegraph, ο κινέζος πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, Λιου Σιαομίνγκ, είπε: «Εάν η στρατοκρατία είναι σαν τον βασανιστικό Βόλντεμορτ της Ιαπωνίας, ο ναός Γιασουκούνι στο Τόκιο είναι ενός είδους πεμπτουσιωτής (σ.σ. αντικείμενα στα οποία ο Βόλντεμορτ έκρυβε μέρη της ψυχής του, σε μια προσπάθεια να επιτύχει την αθανασία) που συμβολίζουν τα σκοτεινά κομμάτια της ψυχής» της Ιαπωνίας.

Την Κυριακή, η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Βρετανία, ο οποίος ανέφερε ότι «Η Κίνα κινδυνεύει να γίνει ο Βόλντεμορτ της Ασίας».

Κίνα και Νότιος Κορέα κατήγγειλαν ως απαράδεκτη και αναχρονιστική τη συμπεριφορά του Άμπε, προειδοποιώντας με συνέπειες, ενώ ταυτόχρονα η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο εξέφρασε «απογοήτευση» λέγοντας ότι η κίνηση Άμπε επιδεινώνει τις περιφερειακές εντάσεις.

Η Κίνα και η Νότιος Κορέα απεχθάνονται το Γιασουκούνι καθώς για εκείνες συμβολίζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του αποικισμού της χερσονήσου της Κορέας (1910-1945) και κατά τη διάρκεια της μερικής κατοχής της Κίνας (1931-1945).

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου