ΔΙΕΘΝΗ

Το Βατικανό διαθέτει περισσότερες από 5.000 ιδιοκτησίες ακινήτων

το-βατικανό-διαθέτει-περισσότερες-απ-502196

Για πρώτη φορά στην μεγάλη Ιστορία του, το Βατικανό προβαίνει στην πλήρη αποκάλυψη της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του. Μέσα από αυτήν την αποκάλυψη γίνεται γνωστό πως η Αγία Έδρα κατέχει παραπάνω από 5.000 ακίνητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες του Reuters, που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο στον «Guardian», περιείχαν δύο έγγραφα, μία ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για το 2020 για την Αγία Έδρα και τον πρώτο δημόσιο προϋπολογισμό για τη Διοίκηση της Κληρονομιάς της Αποστολικής Έδρας (Apsa).

Η Apsa, ένα είδος γενικού λογιστικού γραφείου, διαχειρίζεται ακίνητα και επενδύσεις, πληρώνει μισθούς και ενεργεί ως γραφείο αγορών και τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Το Βατικανό εξέδωσε περισσότερες από 50 σελίδες οικονομικού υλικού και μάλιστα τα δύο έγγραφα διαθέτουν έναν άνευ προηγουμένου αριθμό διαγραμμάτων, γραφημάτων και χαρτών.

H περιουσία του Βατικανού που δόθηκε στη δημοσιότητα

Ο 30σέλιδος προϋπολογισμός της Apsa αποκαλύπτει ότι κατέχει 4.051 ακίνητα στην Ιταλία και περίπου 1.120 στο εξωτερικό, μη συμπεριλαμβανομένων των πρεσβειών της σε όλο τον κόσμο.

Μόνο το 14% περίπου των ιταλικών ιδιοκτησιών ενοικιάστηκε με τιμές αγοράς, ενώ οι υπόλοιπες ενοικιάστηκαν με μειωμένες τιμές, πολλές σε υπαλλήλους εκκλησιών. Περίπου το 40% ήταν ιδρύματα, όπως σχολεία, μοναστήρια και νοσοκομεία.

Ακίνητα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης

Στα έγγραφα, ακόμη, καταγράφεται ότι η Καθολική Εκκλησία κατέχει ακίνητα και σε πανάκριβες περιοχές του Λονδίνου, των Παρισίων και της Γένοβα. Ένα από τα κτίρια που κατέχει το Βατικανό στην περιοχή του Κένσινγκτον στο Λονδίνο έφερε τεράστιες απώλειες αφότου αγοράστηκε το 2014 ως επένδυση. Το κτίριο, όπως ενημερώνουν οι οικονομικές υπηρεσίες του Βατικανού, αναμένεται σύντομα να πωληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν ένα χρόνο, ο Πάπας Φραγκίσκος απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Οικονομικών του Βατικανού, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του στην (APSA). Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταγράφουν έλλειμμα 64,8 εκατομμυρίων ευρώ για το 2020, ενώ το 2019 το έλλειμμα ανερχόταν στα 79,2 εκατομμύρια.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου