ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά έρευνα εις βάρος του Φάρατζ για πανάκριβα δώρα από μεγιστάνα

το-ευρωκοινοβούλιο-ξεκινά-έρευνα-εις-501950

Έρευνα εις βάρος του Νάιτζελ Φάρατζ ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από αποκαλύψεις βρετανικών ΜΜΕ ότι δεν δήλωσε δώρα αξίας σχεδόν μισού εκατ. λιρών που έλαβε από έναν μεγιστάνα, ιδιοκτήτη ασφαλιστικού ομίλου.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει η αρμόδια για οικονομικά ζητήματα συμβουλευτική επιτροπή της ευρωβουλής, ενώ χθες επισκέφθηκαν τα γραφεία του κόμματος του Brexit του Φάρατζ και μέλη της Εκλογικής Επιτροπής της Βρετανίας για να ελέγξουν τα οικονομικά του.

Την περασμένη εβδομάδα βρετανικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι ο εκατομμυριούχος Άρον Μπανκς παραχώρησε στον Νάιτζελ Φάρατζ μια λιμουζίνα μαζί με σωφέρ, του πλήρωνε το νοίκι τους λογαριασμούς για μια πολυτελη κατοικία 4,4 εκατ. λιρών στο Τσέλσι καθώς και πολυτελή ταξίδια στις ΗΠΑ για επαφές με ακροδεξιούς πολιτικούς. Αλλά ο Φάρατζ δεν δήλωσε τα δώρα αυτά -εκτιμώμενης αξίας γύρω στις 450.000 λίρες- στο ευρωκοινοβούλιο, όπως οφείλουν οι ευρωβουλευτές για να μην κρατούν μυστική την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων τους.

Η έναρξη της έρευνας του ευρωκοινοβουλίου έρχεται δύο 24ωρα μετά την επίθεση με μιλκσέικ που δέχθηκε ο Φάρατζ και λίγες μέρες πριν πάνε οι Βρετανοί στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, όπου το κόμμα του Brexit του Φάρατζ με συνθηματολογία κατά της ΕΕ οδεύει προς μια εντυπωσιακή νίκη. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ευρωβουλής ενδέχεται, σε περίπτωση που κριθεί ένοχος ο Φάρατζ για παραβίαση των κανόνων, να του επιβληθεί πρόστιμο περίπου 10.000 ευρώ -ποσό που θα παρακρατηθεί από το μισθό του- και να ανασταλεί η συμμετοχή στις δραστηριότητες του ευρωκοινοβουλίου για περίοδο έως και ενός μηνός.
Φάρατζ: «Καθαρά ιδιωτικό το θέμα»

Ο Φάρατζ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα στο δίκτυο Channel 4 που το έφερε στο φως, αλλά αργότερα τόνισε στο BBC: «Ό,τι συνέβη μετά το δημοψήφισμα [για το Brexit τον Ιούνιο του 2016] όταν παρατούσα την πολιτική, συνέβη κυρίως στην Αμερική, δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική, ούτε με το κόμμα του Brexit, ήταν σε καθαρά προσωπική βάση. Αναζητούσα μια νέα καριέρα και μια νέα ζωή- δεν έχει σχέση με τίποτε, είναι καθαρά ιδιωτικό το θέμα». Ωστόσο, ο Φάρατζ παρέμεινε ευρωβουλευτής και συνέχισε όλο αυτό το διάστημα να λαμβάνει τον μισθό του, πράγματα που σημαίνει ότι θεωρητικά θα έπρεπε να είχε δηλώσει τα δώρα που έλαβε σύμφωνα με τους κανόνες περί διαφάνειας. Ερωτηθείς αν τα δήλωσε στις αρμόδιες Αρχές του ευρωκοινοβουλίου απάντησε: «Φυσικά όχι, είναι καθαρά ιδιωτικό το ζήτημα, όχι πολιτικό επ’ ουδενί». Από την πλευρά του ο δωρητής του Φάρατζ υποστήριξε ότι οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια περίοδο που το κόμμα του Brexit καλπάζει στις δημοσκοπήσεις και ως εκ τούτου δεν αποτελούν καμία έκπληξη.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου