ΔΙΕΘΝΗ

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τη Χαμάς για εγκλήματα σε βάρος Παλαιστίνιων

η-διεθνής-αμνηστία-κατηγορεί-τη-χαμάς-498139

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Χαμάς για εγκλήματα πολέμου εις βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας κατά τον περυσινό πόλεμο με το Ισραήλ. Η διεθνής οργάνωση κατηγορεί τη Χαμάς για απαγωγές, βασανιστήρια και εκτελέσεις θεωρούμενων «συνεργατών» του Ισραήλ, κατηγορίες που η ίδια η Χαμάς απορρίπτει ως άδικες και αναξιόπιστες.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ έληξαν με κατάπαυση του πυρός έπειτα από 50 μέρες και με περισσότερους από 2.100 Παλαιστινίους νεκρούς, κυρίως αμάχους.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι από την πλευρά του σκοτώθηκαν 67 στρατιώτες και έξι πολίτες.

«Οι δυνάμεις της Χαμάς πραγματοποίησαν μία βάρβαρη εκστρατεία από απαγωγές, βασανιστήρια και δολοφονίες εναντίον των Παλαιστινίων ’συνεργατών’ του Ισραήλ και άλλων στη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας» αναφέρει η οργάνωση στην έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Εκπρόσωπος της Χαμάς καταδίκασε την έκθεση χαρακτηρίζοντάς την άδικη, αντιεπαγγελματική και αναξιόπιστη.

“Η έκθεση βάζει στο στόχαστρο την παλαιστινιακή αντίσταση και το κίνημα της Χαμάς…υπερβάλλει σκοπίμως στις περιγραφές της χωρίς να ακούει όλες τις πλευρές και χωρίς να κάνει κάποια προσπάθεια να ελέγξει την ακρίβεια των λεπτομερειών και των πληροφοριών”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Φαουζί Μπαρούμ.

Σε προηγούμενη έκθεσή της τον Μάρτιο, η Αμνηστία επέκρινε το Ισραήλ κατηγορώντας το για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της σύγκρουσης. Εκτός από τον βαρύ φόρο θανάτου, τουλάχιστον 16.245 σπίτια καταστράφηκαν ή κατέστησαν ακατάλληλα προς κατοίκηση.

Ένοπλοι στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν χιλιάδες ρουκέτες και βλήματα όλμων στο Ισραήλ.

Στη νέα της έκθεση, η Αμνηστία αναφέρει έναν αριθμό υποθέσεων που χαρακτηρίζει «ανατριχιαστικές», στις οποίες οι Παλαιστίνιοι που κατηγορήθηκαν από την Χαμάς ότι συνεργάστηκαν με το Ισραήλ βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν.

«Η ντε φάκτο κυβέρνηση της Χαμάς έδωσε στις δυνάμεις ασφαλείας της την άδεια να κακοποιούν φρικτά ανθρώπους, περιλαμβανομένων και κρατουμένων της. Αυτές οι ανατριχιαστικές ενέργειες, ορισμένες εκ των οποίων συνιστούν εγκλήματα πολέμου, σχεδιάστηκαν ώστε να προκαλέσουν εκδικητικές πράξεις και να σκορπίσουν τον φόβο στη Λωρίδα της Γάζας» αναφέρει.

Η Παλαιστίνη έγινε επισήμως μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) μετά το τέλος του πολέμου, μία κίνηση που βρίσκει αντίθετο το Ισραήλ. Το ICC ερευνά την πιθανότητα να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, η ένταξη των Παλαιστινίων στο ICC τούς εκθέτει σε πιθανές διώξεις αν φθάσει σε αυτό κάποια υπόθεση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου