ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Πύρινη λαίλαπα απειλεί σπίτια και εγκαταστάσεις στην Αλμπέρτα

καναδάς-πύρινη-λαίλαπα-απειλεί-σπίτι-498020

Σχεδόν 7.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι σε πετρελαϊκές εταιρείες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την επαρχία Αλμπέρτα στον δυτικό Καναδά, καθώς δεκάδες πυρκαγιές απειλούν σπίτια και εγκαταστάσεις.

Οι φωτιές, οι περισσότερες από τις οποίες προκλήθηκαν από κεραυνούς, πολλαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Περισσότεροι από 1.600 πυροσβέστες με τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις περίπου 70 διαφορετικές εστίες. Περίπου 20 πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου.

Στην Αλμπέρτα έχουν σταλεί πυροσβέστες και υλικοτεχνική βοήθεια από τις επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ, ενώ οι αρχές σκοπεύουν να ζητήσουν ενισχύσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Μεξικό.

Τη Δευτέρα, οι πετρελαϊκές εταιρίες Canadian Natural Resources και Cenovus έκλεισαν τις εγκαταστάσεις τους στην περιοχή Κολντ Λέικ, περίπου 300 χλμ. βορειοανατολικά του Έντμοντον.

Οι δύο επιχειρήσεις απομάκρυναν το προσωπικό τους, κυρίως αεροπορικώς, καθώς οι φωτιές απειλούν να αποκλείσουν τον δρόμο που οδηγεί στις πετρελαιοπηγές.

Παρότι καμιά από τις δύο εγκαταστάσεις δεν απειλείται άμεσα από την πύρινη λαίλαπα, η επαναλειτουργία τους ή η επιστροφή των εργαζομένων δεν εξετάζεται επί του παρόντος. «Θα πάρει χρόνο στους πυροσβέστες να φθάσουν μέχρι εκεί και να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές» δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Συνολικά η διακοπή της εκμετάλλευσης προκαλεί μείωση της παραγωγής κατά 233.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, δηλαδή 10% της παραγωγής ασφαλτούχου άμμου της Αλμπέρτας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή Γουαμπάσκα, 300 χλμ. βόρεια του Έντμοντον και, μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας.

Η επαρχία παραμένει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για πρόκληση πυρκαγιών, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία αυτή την εβδομάδα, ενώ οι αναμενόμενες θυελλώδεις καταιγίδες δεν θα είναι αρκετές για την κατάσβεσή τους, σύμφωνα με τις αρχές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου