ΔΙΕΘΝΗ

Η «εξαφάνιση» της Κριστίνα Φερνάντες, ο νέος γρίφος της Αργεντινής

η-εξαφάνιση-της-κριστίνα-φερνάντες-496662

Εντύπωση έχει προκαλέσει στην Αργεντινή η «σιγή ασυρμάτου» που τηρεί η λαλίστατη και πολυγραφότατη (μέσω Twitter) πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες.

Τα τελευταία 7 χρόνια που βρίσκεται στην προεδρία, η Φερνάντες «έμπαινε» σχεδόν καθημερινά στα σπίτια των συμπατριωτών της μέσω των δημόσιων εμφανίσεων ή τηλεοπτικών διαγγελμάτων για θέματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας.

Το τελευταίο διάστημα είχε ανακαλύψει το Twitter, όπου τα «τιτιβίσματα» (twitter.com/CFKArgentina) έπεφταν βροχή. Τώρα, αν κανείς ρίξει μια ματιά στον λογαριασμό έχει σταματήσει στις 13 Δεκεμβρίου 2013.

Η πρόεδρος έχει ήδη συμπληρώσει 35 μέρες χωρίς καμία δημόσια εμφάνιση ή παρέμβαση. Μια από τις τελευταίες εμφανίσεις ήταν στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επίσης τον Δεκέμβριο.

Είχε προηγηθεί μια μακρά και άκρως φυσιολογική περίοδος ανάρρωσης μετά την επέμβαση για την αφαίρεση αιματώματος.

Μάλιστα σε εκείνη την εμφάνιση για την επέτειο των 30 χρόνων, όλοι επιβεβαίωσαν τη λήξη της περιόδου πένθους, τουλάχιστον ενδυματολογικά.

Η πρόεδρος «έσπασε» το μαύρο που φορούσε από τις 27 Οκτωβρίου 2010, όταν πέθανε ξαφνικά ο σύζυγός της και τέως πρόεδρος (2003-2007) Νέστορ Κίρσνερ.

Πολιτικοί αναλυτές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπαθούν να λύσουν το γρίφο. Αρκετοί συνδέουν την απουσία της με μια κίνηση στρατηγικής: να κρατήσει αποστάσεις από τη φυσιολογική φθορά μιας κυβέρνησης στο τέλος της τρίτης συνεχόμενης θητείας της.

Μπορεί οι περονιστές να άντεξαν στις ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο (παραμένουν μακράν η πρώτη πολιτική δύναμη σε όλη την Αργεντινή), ωστόσο, στα μεγάλα αστικά κέντρα η φθορά (όχι απαραίτητα προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης) ήταν μεγάλη.

Τα προβλήματα άλλωστε δεν έχουν τελειωμό για την Αργεντινή: στα γνωστά ανοικτά μέτωπα του υψηλού πληθωρισμού και της απεργίας των αστυνομικών, ήρθε εν μέσω θέρους και καύσωνα να προστεθεί ο γολγοθάς των καταναλωτών να έχουν ρεύμα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, οπότε καταγράφηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ για την χώρα, το ρεύμα δεν έφτανε για όλους. Οι διακοπές ήταν καθημερινές και πολύωρες για τους κατοίκους στο Μπουένος Αϊρες και άλλες μεγάλες πόλεις. Γκρίνια, ταλαιπωρία, οργή.

Η κυβέρνηση έριξε το «μπαλάκι» στις ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται το δίκτυο διανομής του ρεύματος, ανακοινώνοντας βαριά πρόστιμα και προειδοποιώντας με πιο δραστικά μέτρα.

Η «εξαφάνιση» λοιπόν μπορεί να έγινε προκειμένου να έρθουν στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, οι πολίτες να τα μάθουν και να τα συνηθίσουν, ώστε αυτά στη συνέχεια να διεκδικήσουν την προεδρία του 2015: άλλωστε η ίδια δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη συνεχόμενη θητεία.

Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι ο νέος υπουργός προεδρίας Χόρχε Καπιτανίτς, ο οποίος έχει γίνει η πλέον αναγνωρίσιμη φιγούρα της κυβέρνησης. Καθημερινές ανακοινώσεις, συμβούλια, αποφάσεις, συνεντεύξεις.

Η Αντιπολίτευση από την πλευρά της ετοιμάζεται και εκείνη για τις εκλογές του 2015. Σε μια χώρα όπου συνηθίζονται οι πολιτικές συμμαχίες (συνήθως εύθραυστες) τα στελέχη της Αντιπολίτευσης κάνουν τις δικές τους συναντήσεις, προκειμένου να διερευνήσουν πιθανούς συνασπισμούς.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαβεβαιώνει ότι η πρόεδρος μπορεί να μην εμφανίζεται, «αλλά κυβερνά κανονικά». Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ταξιδέψει σε Κούβα και Βενεζουέλα στο πλαίσιο περιφερειακών συναντήσεων κορυφής.

Μέχρι τότε, το «κοντέρ» θα καταγράφει τις μέρες απουσίας…

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου