ΔΙΕΘΝΗ

Διευθέτηση της κρίσης με τροποποίηση του Συντάγματος προτείνει ο Γκιούλ

διευθέτηση-της-κρίσης-με-τροποποίηση-496504

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε την Τετάρτη ότι αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία για να επιλυθεί η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση και πρότεινε αυτή να ξεπεραστεί μέσω μιας διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος.

Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ, ο κ. Γκιουλ σημείωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση στα κόμματα της τουρκικής Βουλής καλώντας τα να συναινέσουν στις προταθείσες τροποποιήσεις του Συντάγματος για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία «συνεχίζεται η έντονη συζήτηση για τη δικαστική εξουσία, θεωρώ ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με μία σύντομη τροποποίηση που δεν θα ζημιώσει την Τουρκία και ως εκ τούτου, κάλεσα σε συναντήσεις τους αρχηγούς των κομμάτων», είπε ο Γκιουλ.

Οι αρμοδιότητες του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι το Συμβούλιο υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του και λειτουργεί πολωτικά, δίνοντας στην δημοσιότητα στοιχεία ανακρίσεων για πολιτικούς λόγους, και ζητά γι’ αυτό να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου.

Η κυβερνητική πρόταση, που διατυπώθηκε σε σχετικό σχέδιο νόμου, βρίσκει αντίθετη την αντιπολίτευση που θεωρεί ότι με τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει και να χειραγωγήσει την δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος Γκιουλ σημείωσε: «Αν μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτό το θέμα, αυτό θα λύσει όχι μόνο το πρόβλημα αλλά και να δημιουργήσει μια πολύ θετική ατμόσφαιρα και θα αποδείξουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να βρουν τη λύση τους στο πλαίσιο του δημοκρατικού συστήματος».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι οι δικαστικές έρευνες πραγματοποίησαν ως πρόσχημα τη διαφθορά.

Σε ομιλία του στην ετήσια διάσκεψη των Τούρκων πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου ήταν μια απόπειρα πραξικοπήματος με πρόσχημα την διαφθορά» και πρόσθεσε ότι ο στόχος δεν ήταν η κυβέρνηση και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αλλά η Τουρκία.

«Η διαδικασία της 17ης Δεκεμβρίου είχε πολλούς στόχους… Βλέπουμε ότι το περιεχόμενο και το περιτύλιγμα της έρευνας ήταν τελείως διαφορετικά. Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, το περιτύλιγμα περιλάμβανε μια εκστρατεία σπίλωσης ενώ το περιεχόμενο ήταν ένα σαμποτάζ κατά της δημοκρατίας, κατά της εθνικής βούλησης και κατά της πολιτικής, ιδιαίτερα στους τομείς της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και της εξωτερικής μας πολιτικής» πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε μυστικά στην εξωτερική μας πολιτική. Η Τουρκία είναι μια χώρα που δρα βάσει αρχών και όχι βάσει μυστικών στόχων» πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου