ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Με αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής

βουλγαρία-με-αντιπαραθέσεις-και-συγκ-496484

Η απόπειρα του GERB να μετατρέψει την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής σε… τσίρκο παραβιάζει με άκρως απαράδεκτο τρόπο την κοινοβουλευτική παράδοση”. Με αυτόν τον τρόπο, η αντιπρόεδρος της Βουλής Μάγια Μανόλοβα “έριξε το γάντι” στην αξιωματική αντιπολίτευση ύστερα από την άρνηση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακοινώσει από το βήμα της βουλής τις πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος για το 2014.

Στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της Βουλής για το τρέχον έτος, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Τσέσκα Τσάσεβα απάντησε στην κ. Μανόλοβα λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η σύντομη και δραματική μοίρα της 42ης Λαϊκής Συνέλευσης αποτελεί απόδειξη, ότι δεν υπάρχει πολιτική και κομματική επιτυχία εκεί, όπου λείπει η κοινωνική υποστήριξη. Οι μήνες που πέρασαν θα μείνουν στην ιστορία σαν παράδειγμα για το τι δεν πρέπει να είναι ο βουλγαρικός κοινοβουλευτισμός”.

Με την τοποθέτησή της, η κ. Τσάτσεβα αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες του κόμματός της που, όπως είπε, θα είναι η ανάπτυξη της αγοράς εργασίας, με γνώμονα την καταπολέμηση της ανεργίας και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής στη χώρα.

Για τον σκοπό αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτείνει μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές, που στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης και, κυρίως, της νεανικής απασχόλησης.

Κεντρικοί άξονες στο πολιτικό έργο του κόμματος θα είναι και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια Υγεία και Παιδεία, πρόσθεσε επίσης η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB, η ηγετική ομάδα του οποίου έλαμψε διά της απουσίας της από τις εργασίες.

Παταγώδη αποτυχία σημείωσε, στο μεταξύ, η φιλόδοξη προσδοκία των αντιπάλων της κυβέρνησης να δώσουν στην έναρξη των εργασιών της Βουλής χαρακτήρα “πανεθνικής ημέρας ριζοσπαστικής δράσης”. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε Βούλγαρος αναλυτής, η προσδοκία αυτή έγινε “χίλια κομμάτια” στη σύγκρουση με την πεζή πραγματικότητα.

Περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, η οποία και απέτρεψε τα σχέδια των συγκεντρωθέντων να αποκλείσουν εκ νέου με μπλόκα κεντρικές οδικές αρτηρίες της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του GERB Μπόικο Μπορίσοφ συνέκρινε, στις δηλώσεις του, την ένταση που επικράτησε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών με τα γεγονότα του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος στη… Βηρυτό. “Πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, αστυνομία… Φρίκη! Να τρομάξει το μάτι σου!” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός στον βουλγαρικό Τύπο.

Εν τω μεταξύ, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν σήμερα μερικούς διαδηλωτές για εγκληματικές ενέργειες που φέρονται να έχουν διαπράξει κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως ανακοίνωσαν στο βουλγαρικό Τύπο αστυνομικές πηγές χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου