ΔΙΕΘΝΗ

Στο «γύψο» το Κίεβο με απαγόρευση διαδηλώσεων μέχρι το Μάρτιο

στο-γύψο-το-κίεβο-με-απαγόρευση-διαδ-494861

Απαγορεύονται οι διαδηλώσεις στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας μέχρι τις 8 Μαρτίου, με απόφαση δικαστηρίου που έκανε αποδεκτό το σχετικό αίτημα των δημοτικών αρχών.

Η κίνηση, μετά το κύμα αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων σε αντίδραση για την απομάκρυνση της χώρας από την ΕΕ, ενισχύει τους φόβους της αντιπολίτευσης πως επίκειται επιχείρηση απομάκρυνσης διαδηλωτών που έχουν «εγκατασταθεί» στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Η δικαστική απόφαση έχει ημερομηνία 8 Ιανουαρίου, αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις το απόγευμα της Τετάρτης. Απαγορεύει συγκεντρώσεις που εμπλέκουν στήσιμο εξέδρας, μεγάφωνα ή αντίσκηνα.

Η πιο πρόσφατη διαδήλωση εναντίον του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς έγινε την περασμένη Κυριακή, με τη συμμετοχή περίπου 50.000 ατόμων. Στο απόγειό τους το Δεκέμβριο, οι διαδηλώσεις στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας μετρούσαν 800.000 κόσμου.

Στην κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας έχουν παραμείνει ορισμένοι διαδηλωτές με αντίσκηνα. Οι διοργανωτές εκφράζουν ανησυχία πως η δικαστική απόφαση προοιωνίζει απομάκρυνσή τους, κάτι ωστόσο που το υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε, λέγοντας πως δεν έχει τέτοια σχέδια.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου