ΔΙΕΘΝΗ

Εξηγήσεις στον ΟΗΕ για τα σκάνδαλα παιδεραστίας δίνει το Βατικανό

εξηγήσεις-στον-οηε-για-τα-σκάνδαλα-παι-494530

Ενώπιον επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκε εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας μετά από τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.

Η επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η Καθολική Εκκλησία θα πρέπει να είναι περισσότερο διαφανής ως προς τους χειρισμούς της σε αυτά τα θέματα και να φροντίζει για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων.

Η αντιπρόεδρος της 18μελούς επιτροπής του ΟΗΕ Σάρα Ντε Χεσούς Οβιέδο Φιέρο ζήτησε από το Βατικανό να προσκομίσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών και να ενημερώσει την επιτροπή για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, κάτι που του είχε ζητηθεί από την επιτροπή και στο παρελθόν.

Η Οβιέδο, επίσης, άσκησε κριτική στην Αγία Εδρα επειδή δεν τιμώρησε τους κατηγορούμενους για τις συγκεκριμένες πράξεις.

Ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας δήλωσε, από την πλευρά του, ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή ανάλογων εγκλημάτων στο μέλλον.

Η Αγία Εδρα εξέδωσε οδηγό προς τις εκκλησίες της σε εθνικό επίπεδο, κάποιες από τις οποίες είχαν ήδη προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις Καθολικών έχουν ξεκινήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για την σεξουαλική κακοποίηση, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού ο Αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάσι.

«Τα αποτελέσματα των συνδυαστικών προσπαθειών από την πλευρά των κατά τόπους εκκλησιών και της Αγίας Εδρας εμφανίζουν ένα πλαίσιο το οποίο, αν εφαρμοστεί σωστά, θα βοηθήσει στην εξάλειψη κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από τον κλήρο και από άλλα μέλη της εκκλησίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας στον ΟΗΕ.

Περισσότερα από 4.000 τέτοια κρούσματα καταγγέλθηκαν στο Βατικανό την τελευταία δεκαετία, δήλωσε στις αρχές του 2012 ο αμερικανός καρδινάλιος Λεβάντα.

Η Αγία Εδρα ανέφερε σε γραπτή της ανακοίνωση προς την επιτροπή τον Δεκέμβριο ότι δεν ευθύνεται για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα ή για τους εργαζόμενους σε αυτά σε άλλες χώρες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου