ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Προβάδισμα των ευρωσκεπτικιστών έναντι των συντηρητικών του Κάμερον

βρετανία-προβάδισμα-των-ευρωσκεπτικ-494474

Οι συντηρητικοί του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να εξασφαλίσουν μικρότερο ποσοστό από το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) στις ευρωεκλογές και να καταλάβουν για πρώτη φορά την τρίτη θέση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Sun, το 26% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) στις ευρωεκλογές του Μαϊου, το 23% τους Συντηρητικούς και το 32% τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.

Οι εταίροι του Κάμερον στον κυβερνητικό συνασπισμό- οι φιλοευρωπαϊστές Φιλελεύθεροι Δημοκράτες- κινδυνεύουν να χάσουν όλες τις έδρες τους στο ευρωκοινοβούλιο καθώς το ποσοστό αποδοχής τους έχει πέσει στο 9%, γράφει σήμερα η Sun.

Το κόμμα UKIP, το οποίο στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά τους συντηρητικούς εξασφαλίζοντας το 17% της ψήφου, έχει αυξήσει σημαντικά το ποσοστό αποδοχής του κυρίως λόγω της αντιμεταναστευτικής ατζέντας του.

Το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο δημόσιου διαλόγου αυτό τον μήνα μετά την άρση, την 1η Ιανουαρίου, των περιορισμών στην άδεια εργασίας στη Βρετανία πολιτών βουλγαρικής και ρουμανικής καταγωγής, κάτι το οποίο σύμφωνα με προηγούμενες δημοσκοπήσεις απασχολεί ιδιαίτερα τους Βρετανούς.

Αλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι όλο και περισσότεροι συντηρητικοί ψηφοφόροι στρέφονται προς το UKIP, το οποίο δεν έχει ποτέ εξασφαλίσει έδρα στο εθνικό κοινοβούλιο, γιατί συμφωνούν με το σχέδιο του κόμματος για έξοδο της χώρας από την ΕΕ και δραστική μείωση του αριθμού των μεταναστών.

Στη δημοσκόπηση της YouGov διαγράφεται μια διαφορετική τάση των ψηφοφόρων αναφορικά με τις εθνικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2015: οι Εργατικοί εμφανίζονται πρώτο κόμμα με 39%, οι Συντηρητικοί δεύτεροι με 33% και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας τρίτο με 12%.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου