ΔΙΕΘΝΗ

ΟΑΧΟ: Στα τέλη Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η καταστροφή των συριακών χημικών

οαχο-στα-τέλη-ιουνίου-θα-ολοκληρωθεί-η-494238

Η απομάκρυνση και η καταστροφή των πιο επικίνδυνων παραγόντων του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος του Ιουνίου λόγω επιμελητειακών προβλημάτων και προβλημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Η καταστροφή των πιο σημαντικών χημικών παραγόντων —αέριο μουστάρδας και οι ουσίες για την παρασκευή αερίου Σαρίν και VX— προβλεπόταν αρχικά να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Μαρτίου, αλλά ο εμφύλιος, οι κακές καιρικές συνθήκες και η γραφειοκρατία έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία.

Παρ’ όλα αυτά ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρώμη ότι είναι πεπεισμένος πως όλα τα χημικά θα μπορούν να έχουν καταστραφεί ως το τέλος του Ιουνίου, δηλαδή εντός της διορίας που έχει καθοριστεί μόνον για την καταστροφή των λιγότερο επικίνδυνων χημικών στοιχείων.

“Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην προθεσμία για το τέλος του Ιουνίου (. . .). Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την διορία”, σημείωσε.

Ο Ουζουμτζού υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 16 τόνοι από τους συνολικά 560 τόνους σημαντικών χημικών παραγόντων έχουν μέχρι στιγμής μεταφορτωθεί σε πλοίο της Δανίας στο λιμάνι της Λαττάκειας στη Συρία, παραδεχόμενος ότι “η ποσότητα της πρώτης αυτής μεταφοράς δεν ήταν τόσο υψηλή”.

Το πλοίο αυτό αναμένει τώρα σε διεθνή ύδατα περισσότερα φορτία.

Ο Ουζουμτζού βρίσκεται στην Ιταλία για να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο για τη μεταφορά σε ένα ιταλικό λιμάνι από το πλοίο της Δανίας των σημαντικών χημικών παραγόντων του συριακού χημικού οπλοστασίου σε ένα πλοίο των ΗΠΑ. Τα χημικά αυτά θα καταστραφούν καθώς το αμερικανικό πλοίο θα βρίσκεται στη θάλασσα.

Πηγή της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι για τη μεταφορά των χημικών έχει επιλεγεί το λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου