ΔΙΕΘΝΗ

Ανακάλυψαν τον τάφο του άγνωστου Φαραώ

ανακάλυψαν-τον-τάφο-του-άγνωστου-φαρα-492365

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η ανακάλυψη από Αμερικανούς και Αιγύπτιους αρχαιολόγους του τάφου ενός μέχρι πρότινος άγνωστου Φαραώ, του βασιλιά Σενέμπ Κάι, που κυβέρνησε πριν από 3.700 χρόνια.

Ο τάφος του άγνωστου Φαραώ εντοπίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αβύδου στην επαρχία Σοχάγκ της νότιας Αιγύπτου από ανασκαφές ομάδας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια υπό τον Τζόζεφ Βέγκνερ και Αιγύπτιους αρχαιολόγους.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο Σενέμπ Κάι υπολογίζεται ότι κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια το 1650 π.Χ. και ήταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ιδρυτής μιας ανεξάρτητης δυναστείας που δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Υξώς και η οποία συνυπήρξε με τις δυναστείες της Δεύτερης Ενδιάμεσης Περιόδου.

Αν και μέρος του ονόματος του Σενέμπ Κάι ήταν καταγεγραμμένο στον γνωστό «Πάπυρο του Τορίνου», έναν κατάλογο ηλικίας 3.000 ετών στον οποίο έχουν καταγραφεί 300 ονόματα Αιγυπτίων ηγεμόνων, ο Φαραώ του Βασιλικού Οίκου της Αβύδου παρέμενε άγνωστος μέχρι πρότινος. Το όνομά του έγινε γνωστό μόνο όταν οι αρχαιολόγοι που συμμετείχαν στην ανασκαφή διάβασαν τις επιγραφές και τα ιερογλυφικά στους τοίχους του τάφου με τους τέσσερις θαλάμους που ανακάλυψαν.
Εκεί εντόπισαν επιγραφή, η οποία κατέγραφε ολόκληρο τον επίσημο τίτλο του άγνωστου Φαραώ, που ήταν: «Βασιλιάς της Ανω και Κάτω Αιγύπτου, Ουοσερίμπρε, γιος του Ρε, Σενέμπ Κάι».

Οι τοίχοι από ασβεστόλιθο είναι διακοσμημένοι με τις μορφές της Ισιδας, της Νουτ, της Νέφθυς και της Σελκέτ, ενώ η σαρκοφάγος ήταν φτιαγμένη από ξύλο και, όπως φαίνεται, από τα λείψανα του Φαραώ που βρέθηκαν εντός της ο Σενέμπ Κάι είχε ύψος περίπου 1.85 μέτρα.

Μέσα στον τάφο, παρότι βρέθηκαν τα κανωπικά αγγεία όπου φυλάσσονταν τα εσωτερικά όργανα του Σενέμπ Κάι δεν βρέθηκε κανένα προσωπικό αντικείμενο του άγνωστου Φαραώ, κάτι που σημαίνει ότι ο τάφος είχε συληθεί.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου