ΔΙΕΘΝΗ

Οι Σκοπιανοί απορρίπτουν αλλαγή της ονομασίας

οι-σκοπιανοί-απορρίπτουν-αλλαγή-της-ο-492087

Αυξάνονται οι πολίτες της πΓΔΜ που απορρίπτουν οποιαδήποτε εναλλακτική για την ονομασία της χώρας τους ως «Μακεδονία», όπως δείχνει δημοσκόπηση με τίτλο «Η διαμάχη για την ονομασία».

Η δημοσκόπηση αποτέλεσε βασικό θέμα σε συζήτηση που διεξήχθη την Πέμπτη, η οποία παράλληλα αναφέρεται και στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές της χώρες.
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, ποσοστό 62,4%, είναι ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή του ονόματος, ενώ ένα 70.3 απορρίπτει κάθε γεωργαφικό παράγοντα.

Η ταυτότητα είναι ένα βασικό ζήτημα στη διαμάχη αυτή και το κύριο εμπόδιο είναι η απόρριψη της Ελλάδας να αναγνωρίσει την ύπαρξη της «Μακεδονίας».
Ενα 32,9% πιστέυει ότι η Αθήνα θα ζητήσει νέες παραχωρήσεις για να αναγνωρίσει την ταυτότητα και τη γλώσσα σε περίπτωση διευθέτησης της διαφοράς.

Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες της χώρας εύχονται να λυθεί η διαφορά, η αισιοδοξία τους έχει μειωθεί. 30% των ερωτηθέντων δηλώνουν βέβαιο ότι η διαμάχη θα παραμείνει εκκρεμής για καλό. Σε ερώτηση για τις μελλοντικές κινήσεις, ένα 31,8% πιστεύει ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα πρέπει να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ένα 30,6% καλούν στη συμμετοχή ενός τρίτου διαπραγματευτή -όπως ΗΠΑ (30,6%), ΕΕ (22%), Ηνωμένα Έθνη(16,1%) ή τη Γερμανία (8,1%)

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ποπόσκι και ο Αντόνιο Μιλόσοσκι θεωρούν ότι η μείωση της αισιοδοξίας των πολιτών είναι ένα αποτέλεσμα των μικρών προσδοκιών για λύση του ζητήματος της ονομασίας.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία και το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία «Societas Civilis» των Σκοπίων από τις 15 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2013 σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου