ΔΙΕΘΝΗ

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ σταματούν την κατασκοπεία ξένων ηγετών

ομπάμα-οι-ηπα-σταματούν-την-κατασκοπε-491850

Τη διακοπή των επιχειρήσεων για την κατασκοπεία ξένων ηγετών ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε ομιλία για την αναμόρφωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA).

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Ομπάμα υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρακολουθούν τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι των ΗΠΑ.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός πάνελ από υπέρμαχους της προστασίας των προσωπικών δεδομένων που θα ενισχύσει το έργο του ομοσπονδιακού δικαστηρίου FISA για τον έλεγχο των ενταλμάτων παρακολούθησης.

Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που ανακοίνωσε ο κ. Ομπάμα αφορά τη συλλογή “μεταδεδομένων” από την NSA. Ο ίδιος ανέφερε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα μπορεί να διατηρεί τα “μεταδεδομένα”, ενώ θα χρειάζεται δικαστική απόφαση προτού επιτραπεί η χρησιμοποίηση τους.

“Πιστεύω πως οι επικριτές έχουν δίκιο που υποστηρίζουν ότι χωρίς το κατάλληλο δίχτυ ασφαλείας, αυτού του είδους το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών για την προσωπική μας ζωή και να ανοίξει το δρόμο για πιο παρεμβατικά προγράμματα συλλογής δεδομένων” σημείωσε.

“Δίνω εντολή για μια μετάβαση που θα βάλει τέλος στο πρόγραμμα μεταδεδομένων όπως υφίσταται αυτή την στιγμή και θα εγκαθιδρύσει ένα μηχανισμό που θα διατηρήσει τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε χωρίς η κυβέρνηση να διατηρεί αυτά τα μεταδεδομένα” υπογράμμισε o κ. Ομπάμα.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου