ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Περισσότερα από 20 νέα κρούσματα του ιού Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών

κίνα-περισσότερα-από-20-νέα-κρούσματα-τ-491642

Ένα κύμα νέων κρουσμάτων του ιού Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών στην Κίνα από τις αρχές του 2014 καταδεικνύει την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση αν ο κόσμος δεν θέλει να «πιαστεί στον ύπνο» από μια θανατηφόρα πανδημία.

Τουλάχιστον 24 κρούσματα του ιού Η7Ν9 και τρεις θάνατοι επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτά δείχνουν μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του ιού μετά τα δύο κρούσματα και τον έναν θάνατο που είχαν καταγραφεί πέρυσι για την τετράμηνη περίοδο από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει καταγράψει 28 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Η7Ν9 σε πέντε επαρχίες στη χώρα από την αρχή του έτους.

“Υπάρχει τώρα σαφώς ένα δεύτερο κύμα αυτού του ιού», δήλωσε ο Τζέικ Ντάνινγκ, ερευνητής στο Imperial College London, ο οποίος παρακολουθεί το ξέσπασμα του ιού.

Αν και τη χειμερινή περίοδο δεν είναι απρόσμενη μια αύξηση των λοιμώξεων, αυτή αυξάνει τον κίνδυνο μιας μετάλλαξης του ιού Η7Ν9 και ίσως τις πιθανότητες να αποκτήσει γενετικές μεταλλάξεις που μπορεί να του επιτρέψουν να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών εμφανίστηκε τον περσινό Μάρτιο και έχει μέχρι στιγμής προσβάλει τουλάχιστον 170 ανθρώπους στην Κίνα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 50 εξ αυτών.

Πολλοί, αλλά όχι όλοι, από αυτούς που προσβλήθηκαν είχαν έρθει σε επαφή με πουλερικά ή άλλου είδους πτηνά, επομένως προς το παρόν δεν παρατηρείται μια προσαρμογή του ιού σε μια εύκολη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο — αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιηθεί μια επείγουσα ανταπόκριση σε μια επιδημία.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ειδικοί έχουν συμπεράνει πως ο ιός Η7Ν9 «εξακολουθεί να μεταδίδεται από τα πτηνά στον άνθρωπο».

Ωστόσο ο ιός αυτός έχει κάποια στοιχεία που προκαλούν ανησυχία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η περιορισμένη ικανότητά του να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στην Κίνα έχουν αναφερθεί διάφορες περιπτώσεις μιας συρροής κρουσμάτων σε ανθρώπους που είχαν στενή επαφή με ένα πρόσωπο που είχε μολυνθεί από τον ιό. Μια ανάλυση για μια πιθανή μετάδοση του Η7Ν9 από άνθρωπο σε άνθρωπο, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περσινό Αύγουστο, δίνει την καλύτερη μέχρι στιγμής απόδειξη ότι ο ιός μπορεί σποραδικά να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ ανακοίνωσε εξάλλου τον Δεκέμβριο ότι αν και δεν είναι απίθανο ο Η7Ν9 να μετατραπεί σε έναν ιό που μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, θα χρειαστεί γι’ αυτό να υπάρξουν πολλαπλές μεταλλάξεις του.

Ο επικεφαλής των εκπροσώπων του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χαρτλ δήλωσε ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει επισημάνει την ταχεία αύξηση των λοιμώξεων τις τελευταίες λίγες εβδομάδες και ότι επαγρυπνεί.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι που να μας κάνει να αλλάξουμε την αξιολόγησή μας για τον κίνδυνο» από τον ιό, δήλωσε από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Η στάση του ΠΟΥ, η οποία στηρίζεται σε μια αποτίμησή του της 20ής Δεκεμβρίου, είναι ότι έχουν αναφερθεί πέντε περιπτώσεις μικρού εύρους συρροής κρουσμάτων, αλλά «τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν μια σταθερή μετάδοση του ιού αυτού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η τρέχουσα πιθανότητα μιας μετάδοσης σε επίπεδο κοινότητας (. . .) θεωρείται χαμηλή»,

Το ίδιο δηλώνει και η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι «μέχρι σήμερα, οι επιθεωρήσεις δεν έχουν φέρει στο φως μεταλλάξεις του ιού που θα ήταν σημαντικές για τη δημόσια υγεία».

Ωστόσο ο Πίτερ Όπενσοου, διευθυντής του Κέντρου Αναπνευστικών Λοιμώξεων στο Imperial College του Λονδίνου, σημείωσε ότι ο αυξανόμενος απολογισμός των λοιμώξεων και των θανάτων δίνει «ένα σήμα ανησυχίας» επειδή «ιστορικά αυτό που έχει συμβεί σε μεγάλα ξεσπάσματα είναι ότι (αρχικά) υπάρχουν περιστασιακά, σποραδικά κρούσματα και μετά αρχίζει να αυξάνει σε ένταση» η μετάδοση.

“Όμως αν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια οποιαδήποτε αλλαγή στην συμπεριφορά του ιού είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα. Μια αλλαγή στην συμπεριφορά του, θα ήταν πιο ανησυχητική», σημείωσε.

Μια πρώτη γονιδιακή ανάλυση τον περσινό Απρίλιο μετά την εμφάνιση του Η7Ν9 κατέληγε στο ότι ο ιός κυκλοφορεί ευρέως αλλά περνάει απαρατήρητος και έχει αποκτήσει σημαντική γενετική πολυμορφία.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η γενετική του πολυμορφία δείχνει ότι ο ιός Η7Ν9 έχει μια ικανότητα να μεταλλάσσεται επανειλημμένως και είναι πιθανόν να συνεχίσει να το κάνει.

Ο Χαρτλ σημείωσε ότι «μεταλλάξεις γίνονται συνέχεια. Αν και όσο μεγαλύτερη παρουσία έχει ο ιός, τόσο περισσότερες μεταλλάξεις μπορούν να προκύψουν», επισήμανε, «είναι επίσης αλήθεια ότι σχεδόν όλες αυτές οι μεταλλάξεις είναι ήπιες».

AMΠE

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου