ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: 2.330 νεκροί και λιωμένοι δρόμοι από κύμα καύσωνα εν αναμονή του μουσώνα

ινδία-2-330-νεκροί-και-λιωμένοι-δρόμοι-από-491379

Δύο χιλιάδες τριακόσιοι τριάντα νεκροί και εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών τροφίμων κατεστραμμένα είναι ο μέχρις στιγμής απολογισμός του φονικού καύσωνα που σαρώνει την Ινδία, την ώρα που οι μετεωρολόγιοι προειδοποιούν ότι ο λυτρωτικός μουσώνας δεν αναμένεται σύντομα.

Το κρατίδιο που έχει πληγεί περισσότερο είναι το Άντρα Πραντές στη νοτιοανατολική ακτή της Ινδίας όπου συνολικά έχουν πεθάνει 1.719 άνθρωποι σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.

Οι αξιωματούχοι καλούν το κοινό να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο και να πίνει άφθονο νερό, αλλά η πίεση από τις συνθήκες φτώχειας ωθεί πολλούς Ινδούς να εργάζονται παρά τους κινδύνους.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα θερμόμετρα έδειξαν 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ χθες Δευτέρα εκδηλώθηκαν θερμοκρασίες μέχρι 45,4 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί έλιωσε ακόμα και η άσφαλτος.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι ηλικιωμένοι ή εργάτες που έπαθαν είτε θερμοπληξία είτε αφυδάτωση.

«Είτε θα πρέπει να δουλέψουμε, θέτοντας τις ζωές μας υπό απειλή, είτε να επιζήσουμε χωρίς φαγητό», δήλωσε ένας αγρότης από την περιοχή Ναλγκόντα στη νότια πολιτεία Άντρα Πραντές που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον καύσωνα. «Ωστόσο πολλές φορές σταματάμε όταν η ζέστη γίνεται αφόρητη».

Μεταξύ των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι οι ηλικιωμένοι και οι φτωχοί, πολλοί από τους οποίους ζουν σε ευτελή καταλύματα ή καλύβες σε αγροκτήματα χωρίς πρόσβαση σε κλιματιστικά ή μερικές φορές ακόμη και σε δέντρα.

Ο καύσωνας έχει επηρεάσει από σχολεία και κυβερνητικές υπηρεσίες μέχρι ζωολογικούς κήπους, και οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως η κατάσταση θα βελτιωθεί γύρω στις 5 Ιουνίου όταν θα εκδηλωθούν μουσώνες στη νότια πολιτεία Κεράλα.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου