ΔΙΕΘΝΗ

O πάπας Βενέδικτος είχε «ξηλώσει» σχεδόν 400 παιδόφιλους ιερείς

o-πάπας-βενέδικτος-είχε-ξηλώσει-σχεδ-490866

Έγγραφο της Καθολικής Εκκλησίας, γνώση του οποίου επικαλείται το Associated Press, αναφέρει ότι στα τελευταία δύο χρόνια της ηγεσίας του ο πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ είχε ξηλώσει σχεδόν 400 ιερείς που εμπλέκονταν σε υποθέσεις παιδοφιλίας.

Το έγγραφο φέρεται να είναι ανάμεσα στα στοιχεία που θα παρουσιάσει η αποστολή της Αγίας Έδρας στην επιτροπή του ΟΗΕ που εξετάζει την στάση που κράτησε το Βατικανό απέναντι στο σκάνδαλο.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι τα στοιχεία που επικαλείται το έγγραφο φαίνονται να συνάδουν με τα στοιχεία στις ετήσιες αναφορές του Βατικανού.

Οι εν λόγω αποφάσεις αφορούν το 2011 και το 2012, οπότε και αποσχηματίστηκαν σύμφωνα με το έγγραφο 260 και 124 ιερείς αντίστοιχα για παιδοφιλία. Ο συνολικός αριθμός, 384, είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία -171 ιερείς που αποσχηματίστηκαν το 2008 και το 2009.

Η κατακόρυφη αύξηση ακολούθησε την απόφαση του Βατικανού να διπλασιάσει το χρόνο παραγραφής για τις σχετικές υποθέσεις στον εσωτερικό του κώδικα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε θύματα που βρίσκονταν τότε στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του να καταγγείλουν υποθέσεις της παιδικής τους ηλικίας.

Η Αγία Έδρα βρίσκεται ενώπιον επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών μετά από τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.

Η επιτροπή του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η Καθολική Εκκλησία θα πρέπει να είναι περισσότερο διαφανής ως προς τους χειρισμούς της σε αυτά τα θέματα και να φροντίζει για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων.

Η αντιπρόεδρος της 18μελούς επιτροπής του ΟΗΕ Σάρα Ντε Χεσούς Οβιέδο Φιέρο έχει ζητήσει από το Βατικανό να προσκομίσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών και να ενημερώσει την επιτροπή για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, κάτι που του είχε ζητηθεί από την επιτροπή και στο παρελθόν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου