ΔΙΕΘΝΗ

Ποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι στη μαύρη λίστα του Πούτιν

ποιοι-ευρωπαίοι-αξιωματούχοι-είναι-σ-490774

Εγγραφο που διέρρευσε και περιέχει τα ονόματα των 89 πολιτών από 15 χώρες της ΕΕ, στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στην επικράτειά της η Ρωσία, δημοσιεύθηκε από τον φινλανδικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό YLE.

Η «μαύρη λίστα» του Πούτιν περιλαμβάνει κυρίως πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, αλλά υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις.

Ετσι, ανεπιθύμητος στη Ρωσία είναι ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο διευθυντής της σουηδικής φορολογικής αρχής και ο πρόεδρος του ραδιο-τηλεοπτικού συμβουλίου της Λιθουανίας.

Η Πολωνία είναι η χώρα με τους περισσότερους ανεπιθύμητους πολίτες, 18 από τα συνολικά 89 ονόματα.

Περιλαμβάνουν τον πρόεδρο της πολωνικής Γερουσίας Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς, και τον υφυπουργό Αμυνας της χώρας Ρόμπερτ Κουπιέτσκι.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται εννέα Βρετανοί, μεταξύ αυτών ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MΙ5 Αντριου Πάρκερ, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών σερ Μάλκολμ Ρίφκιντ.
Ανάμεσα στις ανεπιθύμητες προσωπικότητες διακρίνεται ο ηγέτης των ΟικολόγωνΝτανιέλ Κον Μπεντίτ, και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων στην Ευρώπη Γκι Φερχόφσταφ.
Στη λίστα υπάρχει και ένας Ελληνας, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Μαργέλλος, στενός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου.
Ο κ. Μαργέλλος δραστηριοποιείται στην Ελβετία, όπου έχει συστήσει ένα επενδυτικό fund, την IJ Partners, το οποίο διαχειρίζεται ιδιωτικά κεφάλαια.
Ο επιχειρηματίας είχε κατηγορηθεί από τον Πάνο Καμμένο για την υπόθεση των CDS, αλλά το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε τους ισχυρισμούς του προέδρου των ΑΝΕΛ σχετικά με την αγοραπωλησία των ασφαλίστρων κινδύνου, ως ψευδείς και συκοφαντικούς.
Την ύπαρξη της λίστας επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, επισημαίνοντας πως πρόκειται για αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.
«Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν τον κατάλογο των 89 ονομάτων. Δεν έχουμε καμμία πληροφορία για τη νομική βάση, τα κριτήρια και τη διαδικασία που οδήγησε στη λήψη αυτής της απόφασης. Θεωρούμε πως αυτό το μέτρο είναι εντελώς αυθαίρετο και αδικαιολόγητο, και μάλιστα όταν δεν υπάρχει καμμία μεταγενέστερη διευκρίνιση και διαφάνεια», αναφέρει ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε γραπτή δήλωση.
Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι κατάλογοι με τα ονόματα προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη ρωσική επικράτεια έχουν σταλεί σε κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά αρνήθηκε να κάνει σχόλια για τα ίδια τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες.
tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου