ΔΙΕΘΝΗ

Φλερτ Ρέντσι και Μπερλουσκόνι προκαλεί τριγμούς στη Ρώμη

φλερτ-ρέντσι-και-μπερλουσκόνι-προκαλ-490468

Ανεβαίνει ξανά το πολιτικό θερμόμετρο στην Ιταλία, αλλά με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά ένα περίεργο δίδυμο: Ο νέος αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, προσεγγίζει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιδιώκοντας συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου -και, σπάζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία, εξοργίζει τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μετά από επαφές που έχουν ήδη προκαλέσει δυσφορία στα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η είδηση ότι ο Ρέντσι θα συναντηθεί το απόγευμα του Σαββάτου με τον Μπερλουσκόνι στην έδρα του PD έριξε φωτιά στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό.

Η ανάγκη για αλλαγή του ιταλικού εκλογικού νόμου φάνηκε με τις τελευταίες εκλογές και έγινε επιτακτική με την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο ακύρωσε τις κεντρικές διατάξεις του.

Το κεντροαριστερό PD, υπό τον νέο αρχηγό του Ματέο Ρέντσι, έχει θέσει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Υπό τον Ρέντσι μάλιστα, το κόμμα έχει καταλήξει να έχει την πρωτοβουλία κινήσεων στον πολιτικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρώμη για τη μορφή του νέου συστήματος.

Τώρα, η ηγεσία του PD φαίνεται ότι προσπαθεί να προσεταιριστεί τον Μπερλουσκόνι για να αποσπάσει τη συμφωνία του στο μοντέλο που θα ισχύει. Το μείζον είναι φυσικά η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος.

Σπάσιμο της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Με την διάσπαση του κεντροδεξιού PdL, ο Μπερλουσκόνι ηγείται πλέον της «αναστημένης» Forza Italia, η οποία βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Του κομματιού της κεντροδεξιάς που έμεινε στον κυβερνητικό συνασπιμό ηγείται ο Άντζελο Αλφάνο, ο οποίος έχει σχηματίσει την NCd.

Ο Ρέντσι έτσι έχει στραφεί ουσιαστικά στην αντιπολίτευση για να βρει συμμάχους για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, σπάζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία.

Τα άλλα μικρότερα κόμματα που στηρίζουν τον Λέτα, το NCd του Αλφάνο, η Scelta Civica του Μόντι και οι υπόλοιποι εταίροι, φοβούνται ότι ο Ρέντσι θέλει να περάσει αλλαγές στον εκλογικό νόμο που θα ευνοούν στις κάλπες τα μεγάλα κόμματα και θα «ρίχνουν» τα μικρότερα στην κατανομή των εδρών.

Ο Ρέντσι υπεραμύνεται της στρατηγικής του εξηγώντας πως σκοπός του είναι, όπως είπε επί λέξει, «να συμφωνήσω με τον Μπερλουσκόνι για τον εκλογικό νόμο, ώστε να μην χρειαστεί να συμφωνήσω μαζί του για να κάνω κυβέρνηση».

Όσον αφορά το σπάσιμο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Ρέντσι καθησυχάζει δηλώνοντας βέβαιος πως εάν υπάρξει συμφωνία με τον Μπερλουσκόνι, θα την ακολουθήσει και ο (συγκυβερνών) Αλφάνο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου