ΔΙΕΘΝΗ

Mε καθολική ψηφοφορία η εκλογή του νέου ηγέτη των ισπανών σοσιαλιστών

mε-καθολική-ψηφοφορία-η-εκλογή-του-νέου-490307

Μια ιστορική απόφαση έλαβε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE), ανακοινώνοντας ότι ο ηγέτης που θα οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές του 2015 θα εκλεγεί μέσω ανοικτής, καθολικής ψηφοφορίας τον ερχόμενο Νοέμβριο.

«Σήμερα πήραμε μια απόφαση που αλλάζει τα πράγματα στην Ισπανία. Ανοίγουμε μια νέα εποχή στα πολιτικά πράγματα της χώρας» δήλωσε ο νυν πρόεδρος Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Χοσέ Θαπατέρο και ηττήθηκε από τον Μαριάνο Ραχόι, τον Νοέμβριο του 2011.

Το αφιέρωμα του in.gr στις εκλογές του 2011
Ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν θα συμβεί το ίδιο και για τις τοπικές εκλογές, όπου τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος επιλέγουν τον υποψήφιο. Η απόφαση, όπως αναφέρει η El Pais, θα ληφθεί σε τοπικό επίπεδο.

Στην ομιλία του ο Ρουμπαλκάμπα αναφέρθηκε και στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, τις οποίες χαρακτήρισε κρίσιμες, αφού σε αυτές θα εκφραστεί η άποψη των πολιτών για τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ραχόι.

Από την ομιλία του δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στο «καυτό» θέμα του δημοψηφίσματος της Καταλονίας, επίσης τον ερχόμενο Νοέμβριο: «Εδώ συγκρούονται δύο τάσεις που αυτοτροφοδοτούνται: από τη μία αυτοί που θέλουν περισσότερη κεντρική εξουσία και αυτοί που θέλουν να φύγουν» είπε χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν κανένα στέλεχος του κόμματος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του επίσημα για την ηγεσία εν όψει των εκλογών του 2015.

Αρκετά πάντως είναι τα στελέχη που διατηρούν υψηλό ποσοστό δημοφιλίας, όπως η Κάρμεν Τσακόν (η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας της χώρας) και ο βάσκος Πάτσι Λόπεθ, ο οποίος το 2009 καταφερε (σε συμμαχία με το Λαϊκό Κόμμα) να εκλεγεί στην ηγεσία της Χώρας των Βάσκων. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια που το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) έχανε το συγκεκριμένο αξίωμα.

Πάντως, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που γίνονται στην Ισπανία δείχνουν ότι οι σοσιαλιστές δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος από την οικονομική κρίση και την υψηλή ανεργία που πλήττει την χώρα. Σε δεινή θέση -τουλάχιστον δημοσκοπικά- είναι και το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου