ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερουσία ψήφισε το νέο νόμο που «περιορίζει», σχετικά, την NSA

η-γερουσία-ψήφισε-το-νέο-νόμο-που-περι-489532

Η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην αθρόα συλλογή στοιχείων επικοινωνιών από υπηρεσίες όπως η NSA, κυρώνοντας το λεγόμενο Freedom Act, που αντικαθιστά το πλαίσιο που είχε τεθεί σε ισχύ μετά την 11η Σεπτεμβρίου (το Patriot Act).

Μειοψηφία Ρεπουμπλικανών απέτυχε στην ανανέωση των διευρυμένων δυνατοτήτων στις υπηρεσίες παρακολούθησης στην ψηφοφορία που φέρνει τις σημαντικότερες αλλαγές μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν.

Τελικά, το νέο Freedom Act πέρασε με 67 ψήφους υπέρ και 32 κατά. Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές του είναι στην αλλαγή του άρθρου 215 του προηγούμενου νόμου για αθρόα συλλογή μεταδεδομένων επικοινωνιών: Πλέον, τα στοιχεία θα μένουν στα αρχεία των παρόχων για έξι μήνες και οι κρατικές υπηρεσίες θα μπορούν, μετά από δικαστική εντολή, να ανατρέχουν σε αυτά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι μόλις πάρει στα χέρια του το νομοσχέδιο από τη Γερουσία θα το υπογράψει, επικυρώνοντάς το.

«Μετά από μια περιττή καθυστέρηση και μία ασυγχώρητη διακοπή σε σημαντικές εθνικές αρχές ασφαλείας, η διοίκησή μου θα εργαστεί ταχύτατα για να εξασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες της εθνικής μας ασφάλειας έχουν και πάλι την πλήρη σειρά των ζωτικής σημασίας εργαλείων που χρειάζονται για να συνεχίσουν να προστατεύουν τη χώρα» είχε δηλώσει ο Ομπάμα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου