ΔΙΕΘΝΗ

Oxfam: Μια μικρή «ελίτ» έχει τόσο πλούτο, όσο ο μισός πληθυσμός του πλανήτη

oxfam-μια-μικρή-ελίτ-έχει-τόσο-πλούτο-όσο-488666

«Καμπανάκι» για τους κοινωνικούς κινδύνους που κρύβει η υπερβολική συγκέντρωση πλούτου στα χέρια πολύ λίγων ατόμων, κρούει η έκθεση της οργάνωσης Oxfam για το ολοένα μεγαλύτερο κενό μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών, στην οποία αναφέρεται ότι οι 85 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν τόσα χρήματα όσα και 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι μαζί, δηλαδή ο μισός πληθυσμός του πλανήτη.

Oxfam: Μια μικρή «ελίτ» έχει τόσο πλούτο, όσο ο μισός πληθυσμός του πλανήτη
Η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Δουλεύοντας για τους λίγους» δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και εστιάζει στο εύρος της παγκόσμιας οικονομικής ανισότητας που προκαλείται από τον ολοένα και αυξανόμενο πλούτο των μεγιστάνων, κάτι που συνιστά απειλή για την «ανθρώπινη πρόοδο».

Συνολικά, 210 άνθρωποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι τον περασμένο χρόνο, προστιθέμενοι στους ήδη υπάρχοντες που ανέρχονταν σε 1.426. Η περιουσία τους- συνδυαστικά- ανέρχεται στα 5,4 τρισ. δολάρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ινδία, όπου ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων εκτοξεύτηκε από 6 σε 61 την τελευταία δεκαετία με την περιουσία (όλων μαζί) να φθάνει τα 250 δισ. δολάρια.

«Αντί να προχωρούν μπροστά μαζί, οι άνθρωποι διαχωρίζονται ολοένα και περισσότερο από την οικονομική και πολιτική δύναμη, υπογραμμίζοντας αναπόφευκτα τις κοινωνικές εντάσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο της κοινωνικής κατάρρευσης» αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Oxfam το 1% των πιο πλούσιων σε όλο τον κόσμο διαθέτει 110 τρισ. δολάρια, ή 65 φορές το σύνολο του πλούτου του μισού πληθυσμού του πλανήτη.

«Είναι συγκλονιστικό ότι στον 21ο αιώνα, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, δηλαδή 3,5 δισ. άνθρωποι έχουν όση περιουσία διαθέτει μια πολύ μικρή ελίτ, αφού τα άτομα που την απαρτίζουν χωράνε άνετα σε ένα διώροφο λεωφορείο» τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam, Winnie Byanyima κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η έκθεση δημοσιοποιείται λίγο πριν το οικονομικό φόρουμ του Νταβός που ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου