ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Εγκρίθηκε κοινή στρατιωτική αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

εε-εγκρίθηκε-κοινή-στρατιωτική-αποστ-488235

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σήμερα την πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σε υποστήριξη των αφρικανικών και των γαλλικών δυνάμεων στη χώρα αυτή, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

«Συνήφθη συμφωνία μεταξύ των υπουργών για μια αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», σημείωσε μια διπλωματική πηγή. Η συμφωνία αυτή ήταν «ομόφωνη», διευκρίνισε άλλη διπλωματική πηγή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, ενέκριναν την αποστολή έως και 1.000 στρατιωτών, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ενώ σύμφωνα με αυτές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, συναίνεσαν για την αποστολή περίπου 500 στρατιωτών οι οποίοι θα βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, στην πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ εδώ και έξι χρόνια.

Στην σύνοδο αυτή οι υπουργοί ενέκριναν ένα σχεδιάγραμμα για την δύναμη αυτή, η οποία θα έχει μέγεθος τάγματος, σύμφωνα με το Ρόιτερς, αλλά τα λεπτομερή στρατιωτικά σχέδια για την αποστολή της χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν να λάβουν αυτήν την εβδομάδα την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή αυτή όπως επίσης ότι η δύναμη αυτή θα αρχίσει να φτάνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ως τα τέλη του Φεβρουαρίου. Αυτή θα στρατοπεδεύσει γύρω από την πρωτεύουσα Μπαγκουί.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες χώρες θα συμβάλλουν με στρατιώτες τους. Η Εσθονία έχει δεσμευτεί για την αποστολή στρατιωτών (έως 55) και η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σουηδία βρίσκονται μεταξύ των χωρών που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποστείλουν στρατιώτες, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμβάλλουν.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου