ΔΙΕΘΝΗ

Νέες συλλήψεις αστυνομικών για τις υποκλοπές στον Ερντογάν

νέες-συλλήψεις-αστυνομικών-για-τις-υπ-48700

Σε νέες συλλήψεις στις τάξεις της αστυνομίας προχώρησαν οι τουρκικές Αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας για τις παράνομες υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συλλήψεις είχαν στόχο 18 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπεύθυνος των υπηρεσιών πληροφοριών της εθνικής αστυνομίας Ομέρ Αλτιπαρμάκ και ο πρώην υπαρχηγός της αστυνομίας της Άγκυρας Λοκμάν Κιρτσιλί, διευκρίνισε η εφημερίδα «Χουριέτ» στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Έπειτα από προηγούμενες επιχειρήσεις αυτού του τύπου, κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε βάρος πολλών δεκάδων αστυνομικών, μεταξύ των οποίων μερικοί υψηλόβαθμοι, οι οποίοι έχουν προφυλακισθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης.

Όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορούνται από την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση ότι πρόσκεινται στο θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του κ. Ερντογάν στην μάχη εξουσίας με τους κοσμικούς κεμαλιστές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί αυτόν τον πρώην σύμμαχό του, ο οποίος ζει από το 1999 στις ΗΠΑ, ότι χειραγώγησε για να τον βλάψει μια έρευνα που άρχισε τον Δεκέμβριο για μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονταν ο κ. Ερντογάν και το περιβάλλον του.

Τα περισσότερα στοιχεία σε βάρος του κ. Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός και σε βάρος της υπουργικής ομάδας του αποκτήθηκαν μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών και δημοσιοποιήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2003, ο 60χρονος κ. Ερντογάν εξελέγη και ανέλαβε πρόεδρος της Τουρκίας τον Αύγουστο.

Αφού ξέσπασε η υπόθεση διαφθοράς, το τουρκικό καθεστώς προχώρησε σε πολλά κύματα εκκαθαρίσεων, με στόχο χιλιάδες αστυνομικούς ή δικαστές, κυρίως αυτούς που είχαν ηγηθεί των πρώτων ερευνών.

Η τουρκική δικαιοσύνη έχει εγκαταλείψει έκτοτε τις διώξεις της σε βάρος των περισσοτέρων κυβερνητικών αξιωματούχων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου