ΔΙΕΘΝΗ

Ο πλούσιοι ελέγχουν τις κυβερνήσεις και οι φτωχοί δεν τις εμπιστεύονται

ο-πλούσιοι-ελέγχουν-τις-κυβερνήσεις-κ-486646

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, επηρεάζοντας προς όφελός τους τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και φέρνοντας στα μέτρα τους τις κρατικές νομοθεσίες, ενώ παράλληλα οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι χάνοντας την εμπιστοσύνη τους προς τις κυβερνήσεις που εξέλεξαν (στο 39% το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 14 ετών).

Αυτή είναι η εικόνα του κόσμου στις αρχές του 2014, όπως προκύπτει μέσα από δύο εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας (τη «Working for the few» της Oxfam και την «2014 Trust Barometer» της Edelman).

Σύμφωνα με την Oxfam, η οικονομική ελίτ ούτε λίγο ούτε πολύ έχει επιβάλει την ατζέντα της στις κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων, μια διεύρυνση η οποία απειλεί την κοινωνική συνοχή, την παγκόσμια σταθερότητα, καθώς και τη βιωσιμότητα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος (που χρειάζεται καταναλωτές για να συνεχίσει να ζει). Η παραπάνω «εικόνα» αναμένεται να αποτελέσει και βασικό θέμα συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ξεκινάει αύριο στο Νταβός της Ελβετίας.

Κατά τα λοιπά, πέρα από την ανισότητα, στο Νταβός θα συζητηθούν και θεματικές όπως η ανθεκτικότητα της οικονομικής ανάκαμψης (ειδικά αναφορικά με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη) και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τρέχοντος αναπτυξιακού μοντέλου. Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει και η παρουσία του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος είναι ο πρώτος Ιρανός ηγέτης που πάει στο Νταβός έπειτα από δέκα χρόνια.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου