ΔΙΕΘΝΗ

Οι τεράστιες αυξήσεις στα Σκόπια «δείχνουν» εκλογές

οι-τεράστιες-αυξήσεις-στα-σκόπια-δεί-486156

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι προωθεί αύξηση του βασικού μισθού κατά 25% και πολλοί πιστεύουν ότι την Ανοιξη έρχονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μαζί με τις προεδρικές.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, τις επόμενες δέκα ημέρες, θα καταθέσει νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα, στα 10.080 δηνάρια (143 ευρώ) από 8.050 (131) που είναι σήμερα.

Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί με προοπτική τριετίας, με αφετηρία τον Μάρτιο του 2014 και έως τον Μάρτιο του 2016. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί άμεσα το εισόδημα περίπου 65.000 εργαζομένων στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση της Συνομοσπονδίας Εργατών της χώρας, εξήγησε ότι από τον Μάρτιο του 2014, ο ελάχιστος μισθός θα αυξηθεί από τα σημερινά 8.050 δηνάρια σε 8.800 δηνάρια (143 ευρώ). Τον Μάρτιο του 2015, ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει σε 9.590 δηνάρια και τον Μάρτιο του 2016 σε 10.080 δηνάρια.

Ο κ. Γκρούεφσκι, στην ομιλία του ενώπιον των εκπροσώπων των Συνομοσπονδίας Εργατών της ΠΓΔΜ επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του για αύξηση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ υποσχέθηκε και νέες θέσεις εργασίας στον στρατό της χώρας, αυξήσεις στους μισθούς των αστυνομικών, των ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου και των καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατών της ΠΓΔΜ Ζίβκο Μίτρεφσκι, μετά τις εξαγγελίες αυτές από την πλευρά του κ. Γκρούεφσκι έκανε λόγο για μία “ιστορική ημέρα” σχετικά με τις αποδοχές των εργαζομένων στη χώρα.

Πριν από μερικές ημέρες, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε την ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων των επαγγελματιών οπλιτών και των απολυμένων των πρώην κρατικών επιχειρήσεων, που στο ενδιάμεσο χρεοκόπησαν.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση-SDSM)του Ζόραν Ζαέφ, σχολιάζοντας τις παροχές αυτές που ανήγγειλε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι, τόνισε ότι πρόκειται για προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του SDSM και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Γκρούεφσκι και το κόμμα του VMRO-DPMNE υλοποιούν τις προτάσεις αυτές της αντιπολίτευσης, έστω και αν τις αντιγράφουν.

Οι “παροχολογίες” αυτές από τη μεριά της κυβέρνησης του κ. Γκρούεφσκι έδωσαν λαβή να “φουντώσει” η φημολογία στα Σκόπια ότι μαζί με τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2014, μπορεί να γίνουν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ερωτώμενος σχετικά, δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση, ενώ το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο μέχρι πρόσφατα τασσόταν κατά των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, φαίνεται να το ξανασκέφτεται και, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ίσως συναινέσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η θητεία της παρούσας κυβέρνησης λήγει το καλοκαίρι του 2015 και κανονικά οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σε περίπου ενάμισι χρόνο.
Σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, την άνοιξη, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι θα υπερισχύσουν στο σλαβικό και αλβανικό πολιτικό μπλοκ και θα εξασφαλίσουν μία ακόμη κυβερνητική θητεία.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου