ΔΙΕΘΝΗ

Mαριάνο Ραχόι: Δεν πρόκειται να υπάρξει ανεξαρτησία της Καταλονίας

mαριάνο-ραχόι-δεν-πρόκειται-να-υπάρξει-485913

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: δεν πρόκειται να υπάρξει ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης στο κανάλι Antena 3.

Ο ίδιος είπε ότι θα εφαρμόσει το νόμο σε κάθε περίπτωση, αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτό σημαίνει και εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει ακόμα και άρση αυτονομίας.

Όσο είμαι επικεφαλής της κυβέρνησης, καμία περιοχή της Ισπανία δεν πρόκειται να γίνει ανεξάρτητη, συνέχισε ο Ραχόι, επαναλαμβάνοντας ότι το δημοψήφισμα που έχουν αποφασίσει τα καταλανικά κόμματα δεν πρόκειται να γίνει.

Eπανέλαβε τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους καταλανούς με τους υπόλοιπους ισπανούς, καθώς και την κοινή βούληση να βγει η χώρα από την κρίση. Δήλωσε πρόθυμος να υπάρξει διάλογος, αλλά δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα να καλέσει ο ίδιος τον πρόεδρο της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, ώστε να γίνει αυτός ο διάλογος.

Λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, είχε ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου 2014 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Διπλό θα είναι το ερώτημα: «Επιθυμείτε η Καταλονία να είναι Κράτος;». Στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος απαντήσει θετικά, ακολουθεί και δεύτερο: «Θέλετε αυτό το Κράτος να είναι ανεξάρτητο;»

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ρωτήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει με την Κριστίνα, κόρη του Χουάν Κάρλος, η οποία καλείται να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη για τα σκάνδαλα του συζύγου της.

«Είμαι βέβαιος για την αθωότητά της και είμαι σίγουρος ότι η Ινφάντα (πριγκίπισσα) θα τα πάει μια χαρά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κατάθεση της Κριστίνα στη Δικαιοσύνη
Στα όσα είπε ο Μαριάνο Ραχόι απάντησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας Φραντσέσκ Χομς.

«Θα γίνει δημοψήφισμα, εντός του νομικού πλαισίου» είπε, ενώ σχολιάζοντας την αναφορά του Ραχόι ότι δεν πρόκειται να επικοινωνήσει με τον Αρτούρ Μας τόνισε: «Τον έχει καλέσει πολλές φορές στο τηλέφωνο».

Ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας να πάρει πρωτοβουλίες που θα πάνε ένα βήμα πιο μπροστά το ζήτημα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου