ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα ζητά από την ΕΕ να μην υποδαυλίζει την κρίση στην Ουκρανία

η-μόσχα-ζητά-από-την-εε-να-μην-υποδαυλίζ-485860

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία «βγαίνει εκτός ελέγχου», αφήνοντας αιχμές κατά της στάσης των Βρυξελλών απέναντι στις διαδηλώσεις.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία βγαίνουν εκτός ελέγχου» είπε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ στράφηκε κατά της ΕΕ, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να μην παρεμβαίνουν στην Ουκρανία».

Η Μόσχα, η οποία βλέπει την πρώην σοβιετική δημοκρατία ως μέρος της παραδοσιακής σφαίρας επιρροής της, παρακολουθεί με νευρικότητα την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς οι διαδηλώσεις κατά της απόφασης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζονται.

Ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος έλαβε βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα μετά την άρνησή του να υπογράψει τη συμφωνία με την ΕΕ, εξαγρίωσε τους διαδηλωτές με την επικύρωση νόμων που περιορίζουν τις δημόσιες διαμαρτυρίες.

«Θα προτιμούσαμε ορισμένοι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας να απέχουν από οποιαδήποτε ανάρμοστη πράξη όσον αφορά την ουκρανική κρίση γιατί, χωρίς καμία πρόσκληση, μέλη ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σπεύδουν στην πλατεία Μεϊντάν (κεντρική πλατεία του Κιέβου) και συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια χώρα, με την οποία έχουν διπλωματικές σχέσεις» τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι απλώς δυσάρεστο» πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ υπενθύμισε ότι οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν καταλάβει εδώ και δυο μήνες την πλατεία της Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, έχουν καταλάβει και δημόσια κτίρια όπως το δημαρχείο.

«Φανταστείτε να συνέβαινε αυτό σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μπορούσε; Δε θα το επέτρεπαν ποτέ» υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.

«Σήμερα γίνονται διώξεις, επιθέσεις κατά της αστυνομίας, πυρπολήσεις, ρίψεις κοκτέιλ μολότοφ και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών. Είναι φοβερό. Αποτελεί παραβίαση όλων των ευρωπαϊκών κανόνων» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι οι εκκλήσεις για ηρεμία που απευθύνουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο Βιτάλι Κλίτσκο, δείχνουν ότι η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο» είπε.

Οι «28» είχαν καταδικάσει τη Δευτέρα την καταστολή των διαδηλώσεων και είχαν προειδοποιήσει ακόμη και με μελλοντικές κυρώσεις σε βάρος του Κιέβου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία βάλλει ανοικτά εναντίον των Ευρωπαίων στην ουκρανική κρίση -η οποία ξέσπασε όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Γιανούκοβιτς έστρεψε απότομα το «τιμόνι» μακριά από την ΕΕ και πιο κοντά στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε κατηγορήσει τη Γερμανία για ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας επειδή ο τότε Γερμανός ΥΠΕΞ είχε βρεθεί στις διαδηλώσεις στο Κίεβο.

Μετά από δύο ημέρες ταραχών, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει το Κίεβο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η προεδρία εξετάζει τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, ο Αντρέι Κλιούγεφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας, απάντησε: «Δεν θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Στόχος και δημοσιογράφοι

Τουλάχιστον 35 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν στις συμπλοκές ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης στο κέντρο του Κιέβου από την Κυριακή, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των μέσων ενημέρωσης.

Οι περισσότεροι από αυτούς που τραυματίστηκαν είναι Ουκρανοί δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένας ανταποκριτής του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου REN TV, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι από μια χειροβομβίδα κρότου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο αυτό.

Παράλληλα, δύο δημοσιογράφοι του Radio Svoboda, που είναι η ουκρανική υπηρεσία του αμερικανικού ραδιοσταθμού Radio Free Europe/Radio Liberty, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για πολλές ώρες την Κυριακή, κατήγγειλαν ότι ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

«Με πέταξαν στο έδαφος βίαια, άρπαξαν το κράνος στο οποίο αναγραφόταν ’Τύπος’, με χτύπησαν τουλάχιστον δύο φορές με ρόπαλο στο κεφάλι, μου έδεσαν τα χέρια στην πλάτη και με έβαλαν μέσα σε ένα όχημα της αστυνομίας» διηγείται ο δημοσιογράφος Ντμίτρο Μπάρκαρ σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ραδιοσταθμού.

«Είπα πολλές φορές ότι δεν μετείχα στις συμπλοκές» προσθέτει ο δημοσιογράφος.

Ο εικονολήπτης Ιγκόρ Ισκάνοφ διηγείται από την πλευρά του ότι ξυλοκοπήθηκε από πολλούς αστυνομικούς, ένας εκ των οποίων τον κλότσησε στο πρόσωπο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου