ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: 1.500 παιδιά έχουν απαχθεί από τη Μπόκο Χαράμ

οηε-1-500-παιδιά-έχουν-απαχθεί-από-τη-μπόκο-485848

Περίπου 1.500 παιδιά έχουν απαχθεί από την ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και χρησιμοποιούνται ως μαχητές ή σε μικροδουλειές.

Οπως ενημέρωσε η συντονίστρια του ΟΗΕ για τα ανθρωπιστικά δικαιώματα στο Καμερούν, Νατζατ Ρόσντι, η ισλαμική οργάνωση που έχει απαγάγει τα χιλιάδες παιδιά από τη χώρα τα χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Εξ όσων γνωρίζω, τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες (…) και ήταν ηλικίας από 8 μέχρι 12 ετών», είπε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι για τους Καμερουνέζους στρατιώτες ήταν μια τραυματική εμπειρία να έρχονται αντιμέτωποι με μικρά παιδιά.

Την 1η Αυγούστου 2014 το Καμερούν κήρυξε επισήμως τον πόλεμο στην Μπόκο Χαράμ, η οποία είχε διεισδύσει στον βορρά της χώρας και εξαπέλυε συχνά επιθέσεις. Αρχικά οι Νιγηριανοί ισλαμιστές περιορίζονταν να λεηλατούν τα χωριά για να παίρνουν τρόφιμα αλλά προς τα τέλη του 2014 οι συγκρούσεις εντάθηκαν καθώς έκαιγαν ολόκληρες κοινότητες, δολοφονούσαν ανθρώπους και άρπαζαν παιδιά.

«Οι πληροφορίες που διαθέτω αναφέρουν ότι περίπου 1.500 παιδιά έχουν απαχθεί», ανέφερε η κ. Ροσντί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά αναλαμβάνουν να κάνουν διάφορες μικροδουλειές, όπως να μεταφέρουν σκηνές ή να φέρνουν νερό. Πολλά από αυτά, όμως, πολεμούν στην πρώτη γραμμή.

Οι Νιγηριανοί ισλαμιστές έχουν υποστεί σημαντικές ήττες αφότου ξεκίνησε, στις αρχές Φεβρουαρίου, η χερσαία επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων του Τσαντ και του Νίγηρα στο έδαφος της Νιγηρίας. Ο στρατός του Καμερούν και κυρίως η Ταξιαρχία Ταχείας Επέμβασης, πολεμάει τους ισλαμιστές στα σύνορα της χώρας με τη Νιγηρία.

Πολλά στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ καταστράφηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας στα τέλη Απριλίου και απελευθέρωσαν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν όμηροι στο δάσος της Σαμπίσα. Παρόλο αυτά, οιι ισλαμιστές διατηρούν τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων του Καμερούν με τη Νιγηρία, στο δάσος της Σαμπίσα και στα βουνά της Μαντάρα.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου