ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Περισσότερες από 22.000 οικογένειες έχουν εκτοπιστεί

ιράκ-περισσότερες-από-22-000-οικογένειες-έ-485803

Περισσότερες από 22.000 οικογένειες έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της βίας στην ιρακινή επαρχία Αλ Άνμπαρ, όπου η πόλη Φαλούτζα και ορισμένοι τομείς της πόλης Ραμάντι έχουν τεθεί από τις αρχές Ιανουαρίου υπό τον έλεγχο ενόπλων, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Η εκπροσώπηση του ΟΗΕ στη Βαγδάτη προειδοποιεί για μια πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των οικογενειών που έχουν εκτοπιστεί και επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι ο αριθμός που ανακοινώθηκε είναι πιθανώς χαμηλότερος από αυτόν που ισχύει στην πραγματικότητα, καθώς πολλοί που έχουν εκτοπιστεί δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.

Η πλειονότητα των εκτοπισμένων έχει βρει καταφύγιο σε άλλους τομείς της επαρχίας αυτής στο δυτικό Ιράκ, αλλά ορισμένοι έχουν φύγει πιο μακριά, κυρίως στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, πρόσθεσε ο ΟΗΕ.

Σήμερα οι ιρακινές δυνάμεις –στρατός, αστυνομία, ειδικές δυνάμεις– υποστηριζόμενες από μέλη φυλών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση συνέχιζαν την επιχείρηση που εξαπέλυσαν την Κυριακή στις συνοικίες του Ραμάντι, τις οποίες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πριν από τρεις εβδομάδες ένοπλοι άνδρες.

Στο κέντρο του Ραμάντι σήμερα το πρωί 12 μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν από ελεύθερους σκοπευτές στις συνοικίες Μαλάαμπ και Ντούμπατ, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας και έναν γιατρό του νοσοκομείου της πόλης.

Οι ένοπλοι που συνδέονται με την Αλ Κάιντα εξακολουθούν εξάλλου να έχουν υπό τον έλεγχό τους την Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα πιο ανατολικά, όπου έχουν ιδρύσει ένα ισλαμικό δικαστήριο και επιβάλουν τον νόμο τους, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αντνάν αλ Ασάντι προειδοποίησε χθες ότι οι ομάδες των ενόπλων διαθέτουν επαρκή οπλισμό για να «καταλάβουν την Βαγδάτη». Ο υπουργός έκανε τη δήλωση αυτή μετά το κάλεσμα που είχε απευθύνει προχθές ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, στους άνδρες του να κατευθυνθούν προς την ιρακινή πρωτεύουσα.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου