ΔΙΕΘΝΗ

Σοκ: Η κινεζική ελίτ έχει «παρκάρει» 4 τρισ. δολάρια σε off shore της Καραϊβικής

σοκ-η-κινεζική-ελίτ-έχει-παρκάρει-4-τ-485210

Στενά συγγενικά πρόσωπα των κορυφαίων της κινεζικής ηγεσίας, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου, φέρονται να έχουν οικονομικές δραστηριότητες σε off shore εταιρείες στην Καραϊβική, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύει το Off Shore Leaks.

Τα έγγραφα του Off Shore Leaks δόθηκαν σε μεγάλες διεθνείς εφημερίδες, ανάμεσά τους στον βρετανικό Guardian, στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, στη γαλλική Le Monde και στην ισπανική El Pais.

Τα στοιχεία μιλούν για πάνω από 21.000 εταιρείες off shore πίσω από τις οποίες βρίσκονται ιδιοκτήτες από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Ανάμεσά τους είναι ο κουνιάδος του νυν Κινέζου προέδρου Σι Τζινπινγκ, όπως και ο γιος, η κόρη, και ο γαμπρός του τέως πρωθυπουργού Γουέν Τζιαομπάο. Στα ονόματα που εμφανίζονται είναι και η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Λι Πενγκ όπως και ένας συγγενής δεύτερου βαθμού του τέως προέδρου, Χου Ζιντάο.

Στη λίστα βρίσκονται επίσης πoλλά μέλη του Κοινοβουλίου, αρκετοί από τους πλουσιότερους Κινέζους, όπως ηγετικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Η κινεζική «οικονομική δραστηριότητα» στην Καραϊβική φαίνεται ότι κρατά εδώ και αρκετά χρόνια -οι εκτιμήσεις την χρονολογούν τουλάχιστον μέχρι το 2000. Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων υπολογίζεται στα 4 τρισ. δολάρια.

iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου