ΔΙΕΘΝΗ

Πλούσια και προκλητική…

πλούσια-και-προκλητική-484801

Προκλητική είναι για άλλη μία φορά η Ντάσα Αλεξάντροβνα Ζούκοβα, όμως αυτή τη φορά δεν προκαλεί με τον πλούτο και την ομορφιά της, αλλά με μια ρατσιστικού περιεχομένου φωτογράφηση, την ημέρα της ημέρας μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Garage, Ζούκοβα, που είναι γνωστή ως η σύντροφος του Ρώσου μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς, φωτογραφήθηκε προσφάτως για το ρωσικό ηλεκτρονικό περιοδικό Buro 24/7 να κάθεται σε μια πολυθρόνα-ομοίωμα μιας ημίγυμνης μαύρης γυναίκας. Η φωτογράφηση έγινε στο πλαίσιο της προώθησης του δικού της περιοδικού Garage, όπως έγινε γνωστό. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανάγκασε τους διαχειριστές της σελίδας να κατεβάσουν αμέσως τη φωτογραφία.

Η Ζούκοβα είναι κόρη του μεγιστάνα των πετρελαίων Αλεξάντερ Ράντκιν Ζούκοφ, έχει πλούσιο βιογραφικό σε σπουδές και «φιλανθρωπική δράση», ενώ έχει καριέρα στον χώρο της μόδας ως μοντέλο και σχεδιάστρια μόδας. Επίσης είναι πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ιδρυμα Σύγχρονου Πολιτισμού IRIS», που στόχο έχει την προώθηση της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού εν γένει.

Μάλιστα η σύντροφος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, και μητέρα δύο εκ των επτά συνολικά παιδιών του Ρώσου ολιγάρχη, έχει αγοράσει για λογαριασμό του Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού Γκαράζ, ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του κονστρουκτιβιστή αρχιτέκτονα Κονσταντίν Μελνίκοφ στο κέντρο της Μόσχας. Πρόκειται για τον σταθμό συγκέντρωσης των λεωφορείων της Μόσχας, που είχε χτιστεί το 1926. Το Γκαράζ της Ζούκοβα έγινε γνωστό ότι θα επεκταθεί και σε νέα τοποθεσία, καθώς ο Αμπράμοβιτς αγόρασε το νησί Νέα Ολλανδία εντός της πόλης της Αγίας Πετρούπολης.

Η Ζούκοβα έχει μεγαλώσει στη Ρωσία μέχρι την ηλικία των 10 και μετά στο Χιούστον των ΗΠΑ, ενώ έζησε και στην Καλιφόρνια. Αφού πήρε το πτυχίο της στις σλαβικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα, μετακόμισε και πάλι στη Μόσχα και μετά στο Λονδίνο. Εκεί το 2004 σπούδασε εναλλακτική ιατρική και γνωρίστηκε με τη σύγχρονη τέχνη. Η Ζούκοβα χώρισε με τον πρώην σύζυγό της το 2005 και λίγο αργότερα έγινε επισήμως η σύντροφος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Αρνητικά σχόλια στο Διαδίκτυο

Η φωτογράφηση της Ζούκοβα προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων στο Διαδίκτυο. Ενδεικτικό είναι αυτό της Κλερ Σούλμερς, που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα FashionBombDaily.com: «Η λευκή κυριαρχία και υπεροχή βασίζονται σε μια φαινομενικά γαλήνια αλλά εξευτελιστική μεταχείριση». Κάποια άλλα σχόλια στέκονται στο γεγονός ότι η φωτογραφία δημοσιεύθηκε την ημέρα μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με χαρακτηριστικότερο: «Υποθέτω πως το περιοδικό Garage πιστεύει πως σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για να διαφημίσει τον ρατσισμό».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου