ΔΙΕΘΝΗ

Βίαιη επέμβαση στην κατασκήνωση διαδηλωτών στο Κίεβο, τρεις νεκροί

βίαιη-επέμβαση-στην-κατασκήνωση-διαδ-484740

Έκρυθμο το κλίμα στο Κίεβο: Η αστυνομία άρχισε το πρωί της Τετάρτης να απομακρύνει τα οδοφράγματα στην κατασκήνωση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία, προχωρώντας σε επέμβαση για διάλυση της συγκέντρωσης -επιχείρηση που ακολούθησαν νέες συμπλοκές. Τρεις νεκροί, οι δύο από σφαίρες σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Με ανακλήσεις βίζας αντιδρά η Ουάσινγκτον, καταδικάζει την βίαιη κλιμάκωση η ΕΕ.

Σύμφωνα με την ιατρική ομάδα που έχει συσταθεί για υποστήριξη των διαδηλωτών, τα δύο θύματα σκοτώθηκαν από σφαίρες και το τρίτο έπεσε από μεγάλο ύψος και κατέληξε αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Τη νύχτα πριν την επιχείρηση είχαν σημειωθεί ξανά σφoδρές συγκρούσεις στην πλατεία. To πρωί της Τετάρτης, οι αστυνομικές δυνάμεις επεέβησαν από τα βορειοανατολικά της πλατείας, κινούμενες στα οδοφράγματα της οδού Γκρουσέφσκι.

Ακολούθησαν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, νέες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές.

Στις νυχτερινές συγκρούσεις που είχαν προηγηθεί, η αντιπολίτευση ανέφερε ότι σκοτώθηκαν δύο άτομα. Γιατροί στο σημείο που επικαλείται το Associated Press αναφέρουν ότι διαπίστωσαν το θάνατο δύο ατόμων -ο ένας, υποστηρίζεται, από πυρά ελεύθερου σκοπευτή της αστυνομίας.

Το μεσημέρι, ιατρικές πηγές στο σημείο μίλησαν και για τρίτο νεκρό. Δεν είναι σαφές πόσοι από τους αναφερόμενους έχασαν τη ζωή τους μετά την πρωινή επέμβαση ή κατά τη διάρκεια των νυχτερινών συγκρούσεων.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε το πρωί το θάνατο ενός ατόμου στην πλατεία, χωρίς να δίνει την ταυτότητά του ή το αίτιο. Αργότερα, η γενική εισαγγελία επιβεβαίωσε, όπως αναφέρει το Reuters, τον τρίτο θάνατο, λέγοντας πως το θύμα είχε δεχθεί πυροβολισμό.

Ελπίδες συνεννόησης;

Eν τω μεταξύ, ο Αρσένι Γιατσενιούκ της αντιπολίτευσης έκανε γνωστό μέσω Twitter ότι ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς δέχθηκε να τον συναντήσει μαζί με δύο ακόμη ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος κάλεσε τους Ουκρανούς να μην ακολουθήσουν τους «εξτρεμιστές» συνεχίζοντας τις συγκρούσεις στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Λυπάμαι βαθύτατα για το θάνατο ανθρώπων στις συγκρούσεις που προκάλεσαν εξτρεμιστές. Απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες να μη ακολουθήσουν τις εκκλήσεις των ακραίων πολιτικών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Με ανακλήσεις βίζας αντιδρούν οι ΗΠΑ, καταδικάζει η ΕΕ

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τη βίζα «αριθμού Ουκρανών» -η πρώτη κίνηση από ξένη κυβέρνηση πέραν της λεκτικής καταδίκης.

Η απόφαση, ανέφερε η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, ελήφθη «σε αντίδραση στην επέμβαση εναντίον των διαδηλωτών».

Από την πλευρά της ΕΕ, η εκπρόσωπος των «28» για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον εξέφρασε την «έντονη καταδίκη» των Βρυξελλών «στη βίαιη κλιμάκωση στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας που είχε θύματα».

«Οι αναφερόμενοι θάνατοι αριθμού διαδηλωτών είναι πηγή εξαιρετικής ανησυχίας» τόνισε η Κ.Άστον. Καλώντας «όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε διάλογο», υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα συνάθροισης των Ουκρανών, η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία των ΜΜΕ πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά και να προστατεύονται».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, εκ μέρους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, μέσω twitter, εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές και αποφυγή της βίας.

Σημειώνεται, ότι μετά από τις τελευταίες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές στο Κίεβο έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Με την επέμβαση της αστυνομίας για απομάκρυνση των διαδηλωτών, η ουκρανική κυβέρνηση προχωρά στη κίνηση μεγαλύτερης «πυγμής» που έχει επιδείξει την περίοδο των τελευταίων ημερών, οπότε και οι συγκρούσεις ήταν καθημερινές.

Η Πλατεία Ανεξαρτησίας ήταν το κέντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά την απότομη στροφή του Κιέβου από την ΕΕ προς τη Ρωσία και σε αυτήν παρέμεναν κατασκηνωμένοι διαδηλωτές για σχεδόν δύο μήνες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου