ΔΙΕΘΝΗ

Σνόουντεν: «Η δύναμη του πληροφορημένου κοινού σταμάτησε την NSA»

σνόουντεν-η-δύναμη-του-πληροφορημέν-484302

Για μία ιστορική νίκη στην πολύ δύσκολη μάχη ενάντια στις άνευ ορίων μεθόδους κρατικής παρακολούθησης θριαμβολογεί ο Εντουαρντ Σνόουντεν, δύο χρόνια μετά το μπαράζ των αποκαλύψεων για τον αμερικανό Μεγάλο Αδελφό.

Σε ένα άρθρο γνώμης, το οποίο δημοσιεύθηκε στους New York Times και φέρει τον τίτλο «Ο κόσμος λέει όχι στην παρακολούθηση», ο πρώην υπάλληλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών χαιρετίζει την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να απομακρυνθεί από τη μετά την 11η Σεπτεμβρίου νομοθεσία και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος βάζει στη ζυγαριά την ελευθερία και την ασφάλεια τον 21ο αιώνα.

Ξεκινώντας με μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, σε εκείνες τις δραματικές στιγμές που έζησε στο δωμάτιο του Χονγκ Κονγκ προτού αρχίσει – σε συνεργασία με τρεις δημοσιογράφους – να διαρρέει στον διεθνή Τύπο απόρρητα έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), ο Σνόουντεν αποκαλύπτει τη μεγαλύτερη τότε ανησυχία του: την απαθή ή κυνική αντίδραση του κοινού στις αποκαλύψεις. Δύο χρόνια μετά, από τη Μόσχα όπου ζει κυνηγημένος από την αμερικανική Δικαιοσύνη, ο Σνόουντεν δηλώνει «ευγνώμων» που οι φόβοι του διαψεύστηκαν.

Αν και πιστεύει ότι το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα εξακολουθεί να απειλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, εντούτοις αναγνωρίζει την ανάδυση μίας νέας γενιάς, τη «μετά την τρομοκρατία εποχή», η οποία απορρίπτει «τη κοσμοθεωρία που ορίζεται από μία μοναδική τραγωδία». «Αυτή είναι η δύναμη του πληροφορημένου κοινού», τονίζει στους New York Times.

Στις αρχές της εβδομάδας, η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην αθρόα συλλογή στοιχείων επικοινωνιών από υπηρεσίες όπως η NSA, κυρώνοντας το λεγόμενο Freedom Act, το οποίο αντικαθιστά το πλαίσιο που είχε τεθεί σε ισχύ μετά την 11η Σεπτεμβρίου (Patriot Act). Στην ψηφοφορία-ορόσημο, η οποία έφερε τις σημαντικότερες αλλαγές μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, μειοψηφία Ρεπουμπλικανών απέτυχε την ανανέωση των διευρυμένων δυνατοτήτων στις υπηρεσίες παρακολούθησης.

Ο «γύρος του θριάμβου» του Σνόουντεν ήρθε σε μία περίοδο που ακόμη κι εκείνοι που τον θεωρούσαν ήρωα – και όχι προδότη, όπως μία επίσης μεγάλη μερίδα του κόσμου – επέμεναν ότι οι προσπάθειες του ήταν μάταιες. Σύμφωνα με τις περισσότερες αμερικανικές δημοσκοπήσεις, οι αντιδράσεις των Αμερικανών στις αποκαλύψεις ήταν ανάμεικτες.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου