ΔΙΕΘΝΗ

Επανεμφάνιση της προέδρου της Αργεντινής μετά από 40 μέρες σιωπής

επανεμφάνιση-της-προέδρου-της-αργεντ-482273

Μετά από σχεδόν 40 μέρες απουσίας και σιωπής, η πρόεδρος της Αργεντινής έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση. Ήταν σαν να μην πέρασε μία μέρα: ανακοίνωσε ένα ακόμα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και επιτέθηκε με δριμύτητα και αρκετή ειρωνία στην Αντιπολίτευση.

Της επανεμφάνισης είχε προηγηθεί μια μακρά περίοδος σεναριολογίας σχετικά με την κατάσταση της υγείας της προέδρου, αλλά και της δυνατότητάς της να ασκήσει τα καθήκοντά της για το υπόλοιπο 1,5 έτος της δεύτερης και τελευταίας θητείας.

Ιδιαίτερα από την πλευρά της Αντιπολίτευσης γινόταν καθαρά λόγος για «κενό εξουσίας» με δεδομένη την μακρά περίοδο απουσίας της Φερνάντες.

«Ελπίζω αύριο να μην γράψουν κατά της δημόσιας τηλεόρασης που διέκοψε το πρόγραμμά της για την εμφάνισή μου, γιατί υποτίθεται ότι υπήρχε μεγάλη απαίτηση για την εμφάνισή μου. Θυμίζω ότι κάποτε δημοσίευαν έρευνες ότι ο κόσμος άλλαζε κανάλι όταν εμφανιζόμουν. Ή έλεγαν τότε ψέματα, ή λένε τώρα ή λένε πάντα ψέματα» είπε η Φερνάντες, δείχνοντας προς την πλευρά της Αντιπολίτευσης.

Κατά τα άλλα, η πρόεδρος ανακοίνωσε ένα ακόμα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των φοιτητών έως 24 ετών, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα παραβρεθεί κανονικά στις περιφερειακές συνόδους που θα γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Διαπραγμάτευση με τη Λέσχη του Παρισιού

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσίασε την πρότασή του προς τη λεγόμενη «Λέσχη του Παρισιού», ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Αξελ Κισιλόφ βρίσκεται εδώ και αρκετές μέρες στο Παρίσι, όπου επιχειρεί προσέγγιση με την ομάδα των πιστωτών της Λέσχης του Παρισιού, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για το χρέος που αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια.

Για την Αργεντινή είναι πλέον απαραίτητη η διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας, καθώς η χώρα χρειάζεται νέες επενδύσεις, πόρους σε σκληρό νόμισμα, ώστε να εξυπηρετήσει τις εισαγωγές της και να μην βλέπει να πέφτουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Ambito Financiero, το Μπουένος Αϊρες έλαβε προθεσμία από τη «Λέσχη» μέχρι τις 25 Μαρτίου προκειμένου να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ερώτημα: αν θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ (την οποία προς το παρόν απορρίπτει) στις συνομιλίες.

Κατά την εφημερίδα, ορισμένες από τις χώρες που συμμετέχουν στη «Λέσχη» (Βρετανία, Ιαπωνία, Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία) δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε αυτή την απαίτηση.

Κατά τα άλλα, η πρόταση που έχει καταθέσει το οικονομικό επιτελείο και η οποία περιλαμβάνει και μια προκαταβολή 2 δισ. δολαρίων από πλευράς Αργεντινής, δεν θα είναι δύσκολο να γίνει δεκτή.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και επίπονες, όπως προέβλεψε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου