ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Αποφυλακίζεται και ο Λεμπέντεφ, συνεργάτης του Χοντορκόφσκι

ρωσία-αποφυλακίζεται-και-ο-λεμπέντεφ-481856

Την πρόωρη αποφυλάκιση του Πλάτον Λεμπέντεφ, που είχε καταδικαστεί μαζί με τον πρώην μεγιστάνα, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στην υπόθεση της Yukos Oil, διέταξε το ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι Λεμπέντεφ και Χοντορκόφσκι είχαν καταδικαστεί σε οκταετή κάθειρξη για κατάχρηση και φοροδιαφυγή το 2005.

Η ποινή αυτή αυξήθηκε σε 14 χρόνια το 2010 σε μια δεύτερη δίκη για κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, η ποινή μειώθηκε αρχικά κατά ένα χρόνο και αργότερα, ύστερα από έφεση, κατά δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε χάρη στον Χοντορκόφσκι τον περασμένο μήνα, ενόψει της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, αλλά ο πρώην συνεργάτης του Χοντορκόφσκι, ο Λεμπέντεφ, δεν είχε ζητήσει την απονομή χάριτος και έτσι παρέμεινε στη φυλακή.

Ο Λεμπέντεφ επρόκειτο να αποφυλακιστεί τον Μάιο, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη μείωση της ποινής του και την αποφυλάκισή του αύριο, Παρασκευή.
Ωστόσο, δεν ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση σύμφωνα με την οποία οι Λεμπέντεφ και Χοντορκόφσκι καλούνται να καταβάλουν 521 εκατομμύρια δολάρια από ληξιπρόθεσμες οφειλές–γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για την επιστροφή του Χοντορκόφσκι στη Ρωσία μετά την αναχώρησή του για τη Γερμανία τον Δεκέμβριο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου