ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία κατάπαυσης πυρός υπέγραψαν κυβέρνηση και αντάρτες στο Νότιο Σουδάν

συμφωνία-κατάπαυσης-πυρός-υπέγραψαν-481242

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπέγραψαν την Πέμπτη η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν και οι αντάρτες, σε μία προσπάθεια να τερματιστεί μια σύρραξη που έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Η κατάπαυση του πυρός προβλέπεται να εφαρμοστεί μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Οι αντιπροσωπείες της κυβέρνησης του Νοτίου Σουδάν και των ανταρτών, των οποίων ηγείται ο πρώην αντιπρόεδρος Ρικ Μάκαρ, υπέγραψαν το κείμενο ενώπιον των ξένων μεσολαβητών και των δημοσιογράφων στην Αντίς Αμπέμπα.

Είχαν προηγηθεί επίπονες διαπραγματεύσεις τριών εβδομάδων στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, υπό την αιγίδα της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη στην Ανατολική Αφρική (IGAD).

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν από κοινού τη συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση 11 κρατουμένων συντρόφων του Ρικ Μάκαρ, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις αρχές των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ των αντίπαλων παραστρατιωτικών ομάδων στη Τζούμπα στις 15 Δεκεμβρίου.

Το ζήτημα της απελευθέρωσης βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου.

Ωστόσο, δεν ορίστηκε η ημερομηνία για αυτήν την απελευθέρωση.

«Οι δύο αυτές συμφωνίες αποτελούν τα συστατικά για να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο περιβάλλον με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής ειρήνης στην χώρα μου» δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ανταρτών, Ταμπάν Ντενγκ.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σύντομα σε μια συμφωνία (πιο γενικευμένη) που θα βάλει τέλος στο αιματοκύλισμα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης, Νχιάλ Ντενγκ Νχιάλ.

Το Νότιο Σουδάν σπαράσσεται από τις 15 Δεκεμβρίου από τις σφοδρές μάχες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον πρόεδρο Σίλβα Κιρ και των δυνάμεων των ανταρτών που πρόσκεινται στον Ρικ Μάκαρ.

Οι μάχες, οι οποίες έχουν επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, έχουν στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχουν αναγκάσει περισσότερους από 500.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 νεκρούς.

Χαιρετίζει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, χαρακτηρίζοντάς την ένα «πρώτο κρίσιμο βήμα» για την επίλυση της αιματηρής κρίσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ εύχονται να δουν «τις δύο πλευρές να εφαρμόζουν σύντομα και ολοκληρωτικά» τους όρους αυτής της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν την παύση των εχθροπραξιών […] Πρόκειται για ένα πρώτο κρίσιμο βήμα για να μπει ένα τέλος στα επεισόδια βίας» τόνισε ο Κάρνεϊ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου