ΔΙΕΘΝΗ

Βελιγράδι: Καπνός σκέπασε την πόλη – Εντολή στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους

βελιγράδι-καπνός-σκέπασε-την-πόλη-ε-481096

Καπνός και θολούρα κάλυψαν τον ουρανό της σερβικής πρωτεύουσας χθες Κυριακή μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς στις κυριότερες εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής απορριμμάτων της πόλης.

Να μείνουν στα σπίτια τους

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους καθώς οι πυροσβέστες αγωνίζονταν να σβήσουν τις φλόγες στον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων Vinca, περίπου 17 χλμ. από το κέντρο του Βελιγραδίου κοντά στον ποταμό Δούναβη.

Μεγάλο μέρος της φωτιάς είχε κατασβεστεί μέχρι το βράδυ αλλά οι αρχές είπαν πως οι εγκαταστάσεις θα εξακολουθήσουν να σιγοκαίνε τις επόμενες ημέρες.

Ο δήμαρχος του Βελιγραδίου, Ζόραν Ραντόιτσιτς, συνέστησε στους πολίτες να κλείσουν τα παράθυρα και να παραμείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους αν αισθάνονται τον καπνό.

«Αν και θα δούμε καπνό τις επόμενες λίγες ημέρες, δεν υπάρχει λόγος για φόβο ή πανικό», ανέφερε σε δήλωση.

Ο σαραντάχρονος Vinca είναι ο μεγαλύτερος ανοικτός ΧΥΤΑ που παραμένει στην Ευρώπη. Απορροφά περισσότερους από 1.500 τόνους οικιακών απορριμμάτων και περίπου 3.000 τόνους απορριμμάτων οικοδομών κάθε μέρα.

Συχνές οι πυρκαγιές

Λόγω της αποσύνθεσης και της κακής διαχείρισης απορριμμάτων, πυρκαγιές που αναδίδουν πυκνό καπνό είναι συχνές στις εγκαταστάσεις του.

Οι αρχές του Βελιγραδίου και η γαλλοϊαπωνική κοινοπραξία Suez-Itochu ξεκίνησαν το 2019 την κατασκευή νέου χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων, μονάδας αποτέφρωσης, και μονάδας χρήσης αποβλήτων ως ενεργειακής πηγής.

Η Σερβία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά προτού γίνει μέλος πρέπει να επενδύσει περισσότερα από 15 δισ. ευρώ προκειμένου να συμμορφωθεί με τα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την επεξεργασία στερεών και υγρών αποβλήτων.

ΑΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου