ΔΙΕΘΝΗ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη λύπη του για την εκτέλεση του μεξικανού θανατοποινίτη

το-στέιτ-ντιπάρτμεντ-εξέφρασε-τη-λύπη-480317

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την «λύπη» του για την απόφαση της πολιτείας του Τέξας να εκτελέσει τα ξημερώματα της Πέμπτης τον μεξικανό θανατοποινίτη Έντγκαρ Αρίας Ταμάγιο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

«Το υπουργείο Εξωτερικών λυπάται για την απόφαση του Τέξας να πραγματοποιήσει την εκτέλεση του Ταμάγιο, χωρίς επανεξέταση της υπόθεσης», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χάρφ.

Ο Έντγκαρ Αρίας Ταμάγιο εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση και κηρύχθηκε νεκρός στις 9:32 μ.μ. Τετάρτη ώρα Ηνωμένων Πολιτειών ( 0332 GMT της Πέμπτης) για τη δολοφονία ενός αστυνομικού μέσα στο περιπολικό του. Ο αστυνομικός είχε συλλάβει τον Ταμάγιο για μια ληστεία σε μπαρ του Τέξας το 1994.

Η υπόθεση προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και πιθανώς να έχει “αντίκτυπο” και σε άλλους αλλοδαπούς κρατούμενους ανά τον κόσμο, καθώς ο μεξικανός θανατοποινίτης εκτελέστηκε παρότι οι αμερικανικές αρχές είχαν παραβιάσει ένα νόμιμο δικαίωμα του να αναγνωρίσουν τα προξενικά του δικαιώματα ενημερώνοντας τον ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις διπλωματικές υπηρεσίες του μεξικανικού προξενείου.

Η μεξικανική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν ζητήσει την αναθεώρηση της ποινής του Ταμάγιο στον οποίο ποτέ δεν ειπώθηκε ότι είχε το διεθνώς αναγνωρισμένο νόμιμο δικαίωμα να επικοινωνήσει με το προξενείο του Μεξικού μετά τη σύλληψή του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εκφράσει και την ανησυχία του για πιθανώς «κακό προηγούμενο» για αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στο εξωτερικό, οι οποίοι στηρίζονται στην ίδια διάταξη της Σύμβασης της Βιέννης.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου