ΔΙΕΘΝΗ

Ενταση, καταλήψεις και νέα οδοφράγματα στο Κίεβο

ενταση-καταλήψεις-και-νέα-οδοφράγματ-480196

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία, με τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές να καταλαμβάνουν το υπουργείο Γεωργίας και στήνουν νέα οδοφράγματα στο κέντρο του Κιέβου, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ηγέτες της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση.

Ακτιβιστές του κινήματος Spilna Sprava (Κοινή Υπόθεση) επέδραμαν τη νύχτα κατά του υπουργείου που βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Χρετσάτικ, 100 μέτρα από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν), επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας των τελευταίων μηνών.

Επειτα από τις τετράωρες διαπραγματεύσεις χθες το βράδυ ανάμεσα στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που ολοκληρώθηκαν με μικρές υποχωρήσεις, «έγινε σαφές ότι πρέπει να ετοιμασθούμε για την προαναγγελθείσα (από την ηγεσία της αντιπολίτευσης) επίθεση. Εχουμε ξεκινήσει.

Οι ακτιβιστές της Spilna Sprava έρχονται να καταλάβουν το υπουργείο Γεωργίας», έγραψε τη νύκτα στο Facebook ο Αλεξάντρ Ντανιλιούκ, εκ των ηγετών της κινήματος διαμαρτυρίας.

Η ουκρανική αντιπολίτευση εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, κάλεσε όμως τους διαδηλωτές να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν νέα αναζωπύρωση της βίας.

«Το κίνημά μας είναι αποκλειστικά ειρηνικό. Παραμένουμε στις επάλξεις, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ, ηγέτης του κόμματος της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Φόβοι για νέο αίμα

Ο πυγμάχος που στράφηκε, Βιτάλι Κλίτσκο στην πολιτική τόνισε ότι φοβάται νέο αιματοκύλισμα. «Ωρες συζητήσεων έγιναν για το τίποτα», είπε σύμφωνα με το Reuters.

Ο Κλίτσκο μίλησε στους διαδηλωτές που έστηναν τα οδοφράγματα και στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

«Δεν βρίσκω λογική στο να καθίσω σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με κάποιον που έχει ήδη αποφασίσει να σας προδώσει. Εύχομαι από καρδιάς να μην υπάρξει άλλο αίμα και να μην σκοτωθούν άλλοι άνθρωποι… Εγώ θα επιβιώσω, αλλά φοβάμαι ότι θα υπάρξουν θάνατοι, φοβάμαι για αυτό», επεσήμανε.

Ο ίδιος είπε ότι η ατμόσφαιρα ήταν ακόμη τεταμένη και ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν «απογοητευτικό» για τους διαδηλωτές.

Παρόλα αυτά ο αρχηγός του κόμματος Svoboda (Ελευθερία) Τιανίμποκ ισχυρίστυκε ότι οι αρχές-κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διήρκεσαν πάνω από τέσσερις ώρες- είχαν υποσχεθεί να αφήσουν ελεύθερους ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί στις διαδηλώσεις.

Οπως είπε ο Τιάγκνιμποκ υπήρχε μία «μεγάλη ευκαιρία να σταματήσει η αιματοχυσία» και ότι υπήρχε μία πρόταση για τη δημιουργία μίας ζώνης μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας που θα άφηνε τη βασική κατασκήνωση διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, ανέπαφη από την αστυνομία.

Ωστόσο, ανταποκριτές μεταδίδουν ότι όταν ο Τιάγνκνιμποκ ζήτησε από τον κόσμο να σηκώσει τα χέρια για το αν θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες, η απάντηση του πλήθους ήταν συντριπτικά αρνητική. Τονίζουν, δε, ότι πλέον παραμένει άγνωστο πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, αν ποτέ γίνει αυτό.

Τέσσερις ώρες συνομιλιών

Το βράδυ της Πέμπτης οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση διήρκεσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες. Πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξουν παραχωρήσεις ως προς την απελευθέρωση συλληφθέντων και την κατάργηση των δρακόντειων νόμων που «πέρασαν» μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Σύμφωνα με το BBC, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στα οδοφράγματα και η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετικά τεταμένη.

Το βράδυ της Τετάρτης, η αντιπολίτευση έδωσε στην κυβέρνηση τελεσίγραφο 24 ωρών για να εκπληρώσει τα αιτήματά της. Εάν αυτό δεν συνέβαινε, τότε ο Κλίτσκο είπε ότι διαδηλωτές θα συνέχιζαν απτόητοι.

Οπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, στο Κίεβο οι διαδηλωτές έχουν εξοργιστεί και από ένα βίντεο που δείχνει τη βίαιη μεταχείριση ενός διαδηλωτή από την αστυνομία. Το βίντεο που έδειχνε αστυμομικούς να γδύνουν έναν διαδηλωτή και να τον υποχρεώνουν να σταθεί στο χιόνι, ενώ έβγαζαν φωτογραφίες. Στη συνέχεια χτυπήθηκε στο σβέρκο από έναν αστυνομικό.

Το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε συγγνώμη για το βίντεο κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά ανθρώπων που φορούν τη στολή της αστυνομίας».

Διαδηλώσεις σε έξι πόλεις

Την Πέμπτη υπήρξαν ενδείξεις ότι οι διαδηλώσεις περνούν τα όρια του Κιέβου, με διαμαρτυρίες να λαμβάνουν χώρα σε τουλάχιστον έξι πόλεις στα δυτικά της χώρας.
Εκατοντάδες διαδηλωτές επέδραμαν στο γραφείο του κυβερνήτη στην πόλη Ρίβνε, φωνάζοντας «κάτω η συμμορία» αναφερόμενοι στην κυβέρνηση Γιανούκοβιτς. Αλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για επίθεση σε κυβερνητικά γραφεία σε άλλες τέσσερις πόλεις.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μίκολα Αζάροφ, κατηγόρησε την χθες τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να κάνουν πραξικόπημα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, αλλά και αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί αυτήν την εβδομάδα στις βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώ πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλώσεις ξέσπασαν τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την απόφαση του προέδρου Γιανουκόβιτς να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

Καλεί τον ουκρανό πρέσβη η Γαλλία

Τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Παρίσι καλεί η Γαλλία, προκειμένου για να τού εκφράσει εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης την καταδίκη της καταστολής των διαδηλώσεων στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

«Εδωσα εντολή στη υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει σήμερα τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Γαλλία, σε μία κίνηση που θα αποτελεί καταδίκη εκ μέρους της Γαλλίας», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο I-Tele.

«Οσο για τον πρωθυπουργό Μικόλα Αζάροφ, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν θετική τις τελευταίες ημέρες, αφού όπως διαπιστώσατε υπήρξαν εντολές για πυρά εναντίον του πλήθους, γεγονός που φυσικά δεν είναι αποδεκτό», πρόσθεσε ο Λοράν Φαμπιούς.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ δυσχερή, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σε διάλογο ανάμεσα στον (Βίκτορ) Γιανουκόβιτς και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. «Βρίσκομαι σε επαφή, κυρίως με τον (Βιτάλι) Κλίτσκο, που είναι ένας από τους κυριότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Είναι αναγκαία η έναρξη διαλόγου», πρόσθεσε.

Οι ημερομηνίες κλειδιά

21 Νοεμβρίου 2013: Η Ουκρανία ανακοινώνει ότι δεν υπογράφει συμφωνία με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με την ΕΕ

30 Νοεμβρίου: Οι δυνάμεις ασφαλείας προσήγαγαν δεκάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε μία βίαιη καταστολή στο Κίεβο.

17 Δεκεμβρίου: Η Ρωσία συμφωνεί στην αγορά 11 δισ. ευρώ ουκρανικών κυβερνητικών ομολόγων και μειώνει την τιμή φυσικού αερίου που πουλά στη χώρα.
22 Ιανουαρίου 2014: Δύο διαδηλωτές πέφτουν νεκροί από σφαίρες κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία στο Κίεβο.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου