ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκες της Χάγης για εγκλήματα σε βάρος Αλβανών του Κοσόβου

καταδίκες-της-χάγης-για-εγκλήματα-σε-β-479811

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) καταδίκασε τον πρώην αντιπρόεδρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, Νίκολα Σαΐνοβιτς σε 18 χρόνια κάθειρξη, τον στρατηγό της αστυνομίας, Σρέτεν Λούκιτς σε 20 χρόνια κάθειρξη και τους στρατηγούς του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Νεμπόισα Πάβκοβιτς και Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς σε 22 χρόνια και 14 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα για εγκλήματα σε βάρος Αλβανών του Κοσόβου το 1999.

Το δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση κάθειρξης 22 χρόνων για τον πρώην διοικητή της τρίτης στρατιάς του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, Νεμπόισα Πάβκοβιτς και μείωσε την ποινή για τον Νίκολα Σαΐνοβιτς από 22 χρόνια σε 18 χρόνια κάθειρξη.

Επιπλέον μειώθηκε η ποινή για τον Λούκιτς από 22 σε 20 χρόνια κάθειρξη και για τον Λαζάρεβιτς από 15 σε 14 χρόνια κάθειρξη.

Η εισαγγελία, στην εκδίκαση της έφεσης ζήτησε την επιβολή της μέγιστης ποινής, δηλαδή ισόβιας κάθειρξης και οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν απαλλαγή από τις κατηγορίες ή μείωση της ποινής.

Στο κατηγορητήριο είχε συμπεριληφθεί και ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος αθωώθηκε.

Για την ίδια υπόθεση, ο πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, αλλά πέρσι αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε τα 2/3 της ποινής.

Στη δίκη σε πρώτο βαθμό, οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για βίαιο εκτοπισμό, απελάσεις, δολοφονίες και διώξεις σε βάρος του αλβανικού πληθυσμού του Κοσόβου.

Το συμβούλιο εφετών αποδέχθηκε ορισμένα μέρη της προσφυγής των τεσσάρων καταδικασθέντων, αλλά επιβεβαίωσε το βασικό μέρος του κατηγορητηρίου ότι υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση με στόχο την εκδίωξη των Αλβανών από το Κόσοβο, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οι καταδικασθέντες, σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου εφετών, κρίθηκαν ένοχοι για τη μαζική εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας εκδιώχθηκαν περίπου 700.000 Αλβανοί του Κοσόβου από 13 δήμους.

Στην καταδικαστική απόφαση αναφέρεται ότι στη διάρκεια των βίαιων απελάσεων, οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας εκτέλεσαν τουλάχιστον 600 πολίτες και ότι ευθύνονται για την καταστροφή τεμενών και τη σεξουαλική κακοποίηση Αλβανίδων από το Κόσοβο.

Το συμβούλιο εφετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σαΐνοβιτς ήταν “πολιτικός συντονιστής” μεταξύ στρατού και αστυνομίας το 1998-1999 και ο βασικός σύνδεσμος του Μιλόσεβιτς και των σερβικών δυνάμεων ασφάλειας στο Κόσοβο.

Οι δικαστές του ICTY τόνισαν ακόμη ότι επικυρώθηκε η πρωτόδικη ποινή για τον Πάβκοβιτς, ο οποίος διατήρησε και συνέβαλε στο κλίμα ατιμωρησίας, γνώριζε τα εγκλήματα των μελών του υπουργείου Εσωτερικών και του στρατού, αλλά δεν έλαβε κανένα μέτρο.

Ο Σαΐνοβιτς παραδόθηκε οικειοθελώς στο ICTY το 2002 και οι Πάβκοβιτς, Λαζάρεβιτς και Λούκιτς το 2005.

Στις ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες θα συνυπολογιστεί ο χρόνος που έχουν περάσει στη φυλακή Σεβενίνγκεν της Χάγης.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου