ΔΙΕΘΝΗ

Δεν έχουν πού να ψηφίσουν στην Αϊτή

δεν-έχουν-πού-να-ψηφίσουν-στην-αϊτή-477641

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα Κυριακή στην Αϊτή εν μέσω επιδημίας χολέρας, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.648, και μετά από το μεγάλο σεισμό, που στοίχισε τις ζωές 300.000 ανθρώπων. Στις κάλπες καλούνται, 4.714.112 εκλογείς.

Ωστόσο, σε πολλές περιοχές επικρατεί σύγχυση σχετικά με το πού πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός καταυλισμού σεισμοπαθών με σκηνές και μουσαμάδες όπου κανείς –ούτε η αστυνομία—δεν γνωρίζει πού θα ασκήσουν οι πολίτες το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν τα σύνορα με την Δομινικανή Δημοκρατία για 48 ώρες, Σάββατο και αύριο Κυριακή.

Είχαν διατυπωθεί εκκλήσεις η ψηφοφορία να αναβληθεί λόγω της επιδημίας χολέρας που συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα, αλλά και εξαιτίας των βίαιων διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.

Ο τραγουδιστής Μισέλ Μαρτέλι, πιο γνωστός με το προσωνύμιο «Γλυκός Μίκι», ένας από τους υποψήφιους δήλωσε ότι η διαδικασία είναι πολύ πιθανό να σημαδευτεί από «μαζική νοθεία».

«Αυτές οι εκλογές ασφαλώς δεν πρόκειται να είναι αξιόπιστες. Θα γίνει μαζική νοθεία. Το περιμένουμε, είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Πορτ-ο-Πρενς.

Ο Μαρτέλι, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θεωρείται τρίτος επικρατέστερος υποψήφιος με 14%, είπε ότι θα «δεχτεί το αποτέλεσμα» και θα μείνει στο σπίτι του εάν χάσει, τόνισε όμως ότι υπάρχουν άλλοι που δεν θα κάνουν το ίδιο.

«Έχω την εντύπωση ότι αυτοί που υποφέρουν θα θελήσουν να διαμαρτυρηθούν. Ο λαός δεν έχει χάσει ποτέ όταν θέλει αλλαγή. Εάν δεν μπορεί να την επιτύχει μέσω εκλογών, θα παλέψει γι’ αυτήν με κάθε πιθανό μέσο».

Κάλεσε τους ψηφοφόρους που θέλουν την «αλλαγή» να πάνε να ψηφίσουν φορώντας λευκά.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου