ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σαρώνει τις πολιτείες του Νότου η μετάλλαξη Δέλτα

ηπα-σαρώνει-τις-πολιτείες-του-νότου-η-μ-477459

Μόλις οκτώ κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της πολιτείας Άρκανσο απέμεναν διαθέσιμες χθες, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Έισα Χάτσινσον, καθώς η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού αύξησε τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου.

Στη γειτονική πολιτεία Τέξας, ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ ζήτησε από τα νοσοκομεία να αναβάλουν όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις πλην όσων είναι απόλυτη ανάγκη να γίνουν.

Η Δέλτα σαρώνει κυρίως πολιτείες του αμερικανικού Νότου, όπου τα επίπεδα εμβολιασμού για την COVID-19 είναι χαμηλότερα.

Σε εθνική κλίμακα, οι ΗΠΑ καταγράφουν κατά μέσον όρο πάνω από 100.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 ανά 24 ώρες τις τελευταίες τρεις συναπτές ημέρες και αύξησή τους κατά 35% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βασίζονται σε δεδομένα των υγειονομικών υπηρεσιών. Οι πολιτείες Λουιζιάνα, Φλόριντα και Άρκανσο κατέγραψαν τα περισσότερα κρούσματα κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό τους την τελευταία εβδομάδα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 40%. Οι θάνατοι ασθενών με την COVID-19, δείκτης που γενικά αυξάνεται έπειτα από τους δύο προηγούμενους, αυξήθηκαν κατά 18% σε εθνική κλίμακα την τελευταία εβδομάδα.

Η αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία σε μια ημέρα στο Άρκανσο συνέτριψε το προηγούμενο ρεκόρ, τόνισε ο κ. Χάτσινσον μέσω Twitter, προτού προειδοποιήσει: «Επί του παρόντος είναι διαθέσιμες μόλις οκτώ κλίνες ΜΕΘ στην πολιτεία».

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης παρότρυνε τους συμπολίτες του να εμβολιαστούν, καθώς πολλοί κάτοικοι του Άρκανσο διστάζουν, εν μέρει λόγω της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια.

Ο κ. Άμποτ, ο οποίος τον Μάιο είχε υπογράψει τον Μάιο διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε στις τοπικές αρχές να απαιτούν τη χρήση μάσκας, δήλωσε χθες ότι θα αυξήσει τον αριθμό των κλινικών στο Τέξας όπου θα χορηγούνται αντισώματα σε ασθενείς με την COVID-19.

Την Κυριακή, η Φλόριντα κατέγραψε νέο ρεκόρ μολύνσεων σε 24 ώρες, που έφθασαν τις 28.317, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στην πολιτεία αυτή σπάνε αλλεπάλληλα ρεκόρ επί οκτώ ημέρες, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Οι περισσότεροι μαθητές και φοιτητές στη Φλόριντα επιστρέψουν στις τάξεις αυτή την εβδομάδα, την ώρα που συζητείται από τους αρμόδιους φορείς εάν θα πρέπει να απαιτείται η χρήση μάσκας από τα παιδιά.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι θα ζητήσει την έγκριση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ώστε ο εμβολιασμός για την COVID-19 να γίνει υποχρεωτικός για τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα η οποία έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, με 617.303 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 36,04 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου