ΔΙΕΘΝΗ

Στο ΕΔΑΔ η υπόθεση του Βραζιλιάνου που είχε σκοτώσει η Σκότλαντ Γιαρντ το 2005

στο-εδαδ-η-υπόθεση-του-βραζιλιάνου-που-476649

Την υπόθεση του Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες, του νεαρού Βραζιλιάνου τον οποίο είχε σκοτώσει κατά λάθος η Σκότλαντ Γιαρντ στο μετρό του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2005 πιστεύοντας ότι πρόκειται για καμικάζι, αρχίζει να εξετάζει την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ο 27χρονος Μενέζες έπεσε νεκρός αφού δέχτηκε επτά σφαίρες στο κεφάλι από αστυνομικούς, στις 22 Ιουλίου, μια ημέρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πυροδότησης τεσσάρων βομβών στο μετρό του Λονδίνου. Δύο εβδομάδες πριν, στις 7 Ιουλίου, σειρά βομβιστικών επιθέσεων είχαν σπείρει τον πανικό στο Λονδίνο και είχαν στοιχίσει τη ζωή 52 ανθρώπων.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του Μενέζες από αστυνομικό λάθος – μία υπόθεση που είχε τότε προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις – οι δικηγόροι της οικογένειάς του προσφεύγουν ενώπιον των ευρωπαίων δικαστών, κατά της δικαστικής μεταχείρισης που έτυχε αυτή η υπόθεση στη Βρετανία: κανείς αστυνομικός δεν αποτέλεσε αντικείμενο ατομικής ποινικής δίωξης, καθώς η εισαγγελία έκρινε ότι έλειπαν οι αποδείξεις για την έναρξη τέτοιων διαδικασιών.

Το αίτημα, που κατέθεσε στο Στρασβούργο μία εξαδέλφη του θύματος, αποσκοπεί στην καταδίκη των βρετανικών Αρχών για προσβολή του δικαιώματος στη ζωή υπό το πρίσμα της ανυπαρξίας μίας αποτελεσματικής έρευνας για τα γεγονότα.

Η διαδικασία ενώπιον της ανώτατης αρχής του ΕΔΑΔ, που αποτελείται από 17 δικαστές, θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Η απόφασή των δικαστών θα είναι τελεσίδικη.

Το 2007, η Σκότλαντ Γιαρντ καταδικάστηκε να πληρώσει ένα μεγάλο πρόστιμο για τα λάθη της σε αυτή την υπόθεση. Ωστόσο μία ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας της Αστυνομίας αποφάσισε να μη λάβει πειθαρχικά μέτρα.

Και το 2008, δικαστική έρευνα που είχε σκοπό να προσδιορίσει τις συνθήκες θανάτου – μία διαδικασία χωρίς κατηγορούμενο, η οποία δεν μπορούσε να καταλήξει σε καμία ατομική καταδίκη – κατέληξε σε μία «ανοιχτή» ετυμηγορία, καθώς δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει αν οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν τον Μενέζες είχαν βρεθεί σε κατάσταση «νόμιμης άμυνας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου