ΔΙΕΘΝΗ

Προσφυγή της Πορτογαλίας

προσφυγή-της-πορτογαλίας-475963

Η Πορτογαλία ενδέχεται να χρειαστεί «πακέτο βοηθείας», ύψους 45 έως 60 δισ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς ίσως να μην μπορέσει να «βγάλει το χρόνο» δίχως την εξασφάλιση στήριξης, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Reuters.

Το επενδυτικό κοινό εκτιμά ότι θα είναι η επόμενη χώρα που θα ζητήσει βοήθεια, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, καθώς το κόστος δανεισμού έχει ανέλθει σε μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ η οικονομία της εμφανίζει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και χαμηλή ανάπτυξη.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοσέ Σόκρατες επιμένει ότι η χώρα μπορεί να επιβιώσει δίχως εξωτερική στήριξη και ότι ο προϋπολογισμός λιτότητας, που προβλέπει αύξηση φορολογίας και μείωση μισθολογικών δαπανών στο δημόσιο τομέα, θα είναι αρκετός για να κρατήσει τη χώρα στην επιφάνεια.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η προσφυγή στο μηχανισμό διάσωσης είναι θέμα χρόνου, τον οποίο ορισμένοι τοποθετούν πριν τη λήξη του 2010, σε περίπτωση που η Πορτογαλία αποφασίσει να προλάβει τις εξελίξεις προσφεύγοντας στη χρηματοδότηση της ΕΕ, πριν την επέκταση της κρίσης στη γειτονική Ισπανία.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου